Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Радбезі ООН Джемілєв заявив про цинічність російської анексії Криму

  • 01.04.2014, 12:00
  • 761

Політик, зокрема, назвав незаконний референдум в Криму, в результаті якого була проведена російська анексія півострова, "цинічним", "так званим" і "абсурдним", — повідомляє "Голос Америки".

Засідання Радбезу проходило за формулою "Аррія", яка застосовується для обговорення складних політичних питань у конфіденційному режимі. Видання зазначає, що наводить лише частину заяв Джемілєва — незабаром після початку засідання преса залишила зал.

Так, лідер кримських татар у своєму виступі, сказав: "Абсурдно вирішувати питання про приналежність до тієї або іншій країні на основі місцевого референдуму. Право на самовизначення може бути тільки у корінного народу, і в Криму таким є кримські татари. Але татари бойкотували цей референдум".

За словами політика, у референдумі взяли участь не 82 % жителів Криму, як повідомляє російська влада, а всього 32,4 %.

Також він назвав цинічним твердження російської влади про утиск росіян на території Криму, так як більшість керівників місцевих органів влади є росіянами.

"Спочатку на територію Криму вторглися козаки, вони захопили державні установи і парламент, — сказав Джемілєв. — Потім в Крим увійшли російські війська".

Російська місія з цього приводу скерувала заяву, в якій, зокрема, говориться :

"Наголошуємо зловживання у використанні "формули Арріан". Замислювалася вона для конфіденційного обговорення складних політичних питань, а використовується часом як засіб реклами перед ЗМІ та НУО. Це підриває престиж РБ ООН. Таке зібрання свідомо не може дати об'єктивну інформації про ситуацію в Криму — одному із суб'єктів Російської Федерації. Зрозуміло, російська делегація буде ігнорувати цей низькопробний захід".

Джерело: "Лівий берег"

Схожі новини