Передплата 2024 ВЗ

Курирували вугілля, зерно – купалися у золоті…

У міністрів уряду Азарова виявили скарби на десятки мільйонів доларів

Слідчі Генпрокуратури за підмоги представників СБУ, МВС провели одночасно 32 обшуки в офісах фірм і помешканнях колишніх членів Кабміну, яким інкримінують розкрадання державних коштів у великих розмірах. Результати антикорупційної облави виявилися вражаючими. Вилучено мільйони готівкових доларів-євро-гривень, ледь не півцентнера щирого золота, сотні прикрас з діамантів, дорогих годинників, інших коштовностей, липові документи на все це добро.

У сейфах однієї із трьох квартир, які належали колишньому міністру енергетики і вугільної промисловості Едуарду Ставицькому, правоохоронці знайшли 42 кг золота у злитках, 4,8 млн. доларів, інкрустовані коштовним камінням годинники світових брендів, коробки з діамантами, банківські карточки, документацію на рахунки у ряді банків, документи на нерухомість і на реєстрацію зарубіжних компаній в офшорних зонах. У працівників ГПУ є всі підстави вважати, що ці капітали нажито нечесним шляхом. Не виключено, що йдеться про хабарі. Ставицького розшукують. Є інформація, що він переховується в Італії.

Небачені статки слідчі виявили і у Миколи Присяжнюка, колишнього міністра аграрної політики і продовольства. Виявилося, що, крім декларованої любові до села, у нього була надзвичайна тяга до валютної «зелені». В оселі екс-урядовця правоохоронці надибали 286 тисяч доларів, близько 659 тис. гривень, декілька тисяч євро і декілька надто дорогих годинників світових марок. Скільки ж то добрих справ у занедбаному українському селі можна було зробити за ці кош­ти!

В іншого чиновника з агровідомства (йдеться про першого заступника голови Державної ветеринарної і фітосанітарної служби Вадима Симонова, який був близьким до «енергетичного» міністра) знайшли запаковані у сумки 1,717 млн. доларів, 1,25 млн. грн., 9 тисяч євро. Тут же були фіктивні декларації. З усім цим багатством колишні керівники збиралися вилетіти до Туреччини. Існує обґрунтована підозра, що значно більшу частину своїх незаконних скарбів ці можновладці вивезли за кордон раніше.

Мішенню ГПУ став і керівник НАК «Нафтогаз України» Євген Бакулін, якого за рішенням суду заарештовано (можуть також випустити під заставу 1,5 млрд. грн.). Бакуліна підозрюють у незаконних оборудках у газовій галузі — завдані збитки лише за трьома епізодами вимірюються у 4 млрд. доларів. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, під час обшуків, які тривали всю ніч, знайшли «деякі цікаві речі», з дозволу Генпрокуратури їх оприлюднять. «Такі розслідування важливі не тільки заради відновлення справедливості і повернення вкраденого, — сказав Аваков. — Більше це важливо як щеплення від корупції у новій владі. Особливо важливо тепер, коли паростки корупції в нових органах НОВОЇ влади знову пробивають собі дорогу». За словами міністра, у ході розслідування встановлено «безліч» причетних до зловживань відомих персоналій з минулого і теперішнього політикуму. Аваков застеріг їх від втручання у хід розслідування.

Схожі новини