Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кіоски розділили на «законослухняних» і порушників

На сесії міськради затвердили ухвалу про порядок розміщення малих архітектурних форм та комплексну схему їх розміщення

Усі питання, що стосуються схеми розміщення малих архітектурних форм (кіосків, МАФів), завжди викликали бурхливі дискусії у сесійній залі Львівської мерії. Щодо МАФів постійно виникають суперечки між міським головою і депутатською більшістю — фракцією ВО «Свобода».

Не стало винятком і останнє засідання сесії — пристрасті зашкалювали. Під стіни міськради прийшло близько півсотні дрібних підприємців — власників кіосків. У них закінчуються договори оренди землі й конструктивних елементів благоустрою, а виробити нові документи, як стверджують і депутати, і підприємці, практично неможливо, оскільки виконавчі органи мерії гальмують ці питання.

Підприємцям-протестувальникам довелося чекати, поки депутати розглянуть усі заплановані питання порядку денного і аж потім візьмуться за додаткове МАФівське питання, яке депутати внесли в порядок денний з голосу. «Свободівці» завели підприємців у сесійний зал, щоб вони на власні очі бачили, як приймаються рішення. Натомість міський голова Андрій Садовий був не у захваті від того, що депутати наполягають на розгляді цього питання. Аргументував тим, що ухвала внесена з голосу, не пройшла розгляду депутатських комісій і має тільки дві візи, у той час як їх треба 23. Стверд­жував, що у деяких кіосках торгують алкоголем вночі, споюють неповнолітніх. На це у депутатів були свої аргументи — на вулицях міста з’явилося багато великих кіосків-магазинів із написами «Алкоголь», і саме там торгують алкоголем навіть вночі.

Наприклад, «виріс» такий магазин на зупинці «Санта-Барбара». Депутати стверджували, що на їхню діяльність у мерії закривають очі, натомість гальмують діяльність «законослухняних» власників кіосків, які неповнолітніх не споюють.

Після наполягань депутатів з трибуни сесії виступив голова ГО «Я — львів’янин» Андрій Антонищак, який закликав прийняти ухвалу. Під час обговорення з перспективної схеми розміщення МАФів вилучили 32 тимчасові споруди. Як стверджували райці, це підприємства-порушники, які продавали цигарки і алкоголь неповнолітнім, ці факти задокументовані. Водночас 1815 «законослухняним» МАФам договір оренди продовжили на рік. Якщо вони працюватимуть згідно із законом — наступного року договір їм знову продовжать. Одночасно міські обранці запровадили річний мораторій на встановлення нових МАФів.

«Ця ухвала дозволяє зупинити незаконне встановлення МАФів та покликана руйнувати корупційні схеми співпраці чиновників та недобросовісних підприємців, — розповів «ВЗ» голова постійної депутатської комісії архітектури і містобудування Андріян Гутник. — Вона передбачає заміну старих МАФів на нові затверджені типові форми та забезпечення людей сучасними робочими місцями. Також документ регламентує демонтаж усіх незаконно встановлених МАФів та припинення дія­льності тих об’єктів торгівлі, де продають тютюнові вироби, слабоалкогольні та алкогольні напої неповнолітнім. Затвердивши ухвалу, депутатський корпус фактично виводить діяльність МАФів із тіні. У цій царині тривалий час панувала чиновницька анархія — на правопорушення одних підприємців закривали очі, а неугодних — викидали з бізнесу. Це породило рекордну кількість чиновницьких погоджень, страшні залізні будки і кричущі факти продажу алкоголю й тютюну неповнолітнім. Сьогодні ми зробили перший крок для врегулювання проблеми».

«На схемі, що ухвалили, чітко видно, де яка торгова точка стоїть, — розповів «ВЗ» голова ГО «Я — львів’янин» Андрій Антонищак. — За цей рік, на який ухвалили продовження договору оренди для власників кіосків, депутати досконало вивчать питання, перспективи розвитку тимчасових споруд у Львові. Можливо, внесуть корективи. І наприкінці року договори продовжать на 3 або 5 років». Згідно із законодавством, міський голова може накласти вето на цю ухвалу, а депутати — подолати це вето.

Поки на сесії говорили про кіоски, під стінами Ратуші мітингували учасники Антирейдерської ходи. Підприємці з десяти найбільших ринків Львова протестували проти рейдерського захоплення приміщень ринків.

Схожі новини