Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Макари» підкидають. «Калаші» – ховають

Львів’яни почали повертати викрадену у райвідділах міліції зброю

Останнє “китайське” попередження любителям вогнепальної зброї дало результати. На Львівщині пришвидшився процес повернення викраденої в міліцейських підрозділах зброї. Здається, її незаконні власники зрозуміли, що більше з ними панькатися не будуть.

У так звану Ніч гніву, з 18 на 19 лютого, коли невідомі у масках палили та трощили райвідділи та міське управління міліції Львова, з підрозділів міліції зникли 698 одиниць вогнепальної зброї. Здебільшого це були пістолети Макарова. Та на руках у радикалів опинилися й 50 автоматів Калашникова. Причому вогнепальну зброю хлопці у камуфляжі носили ледь не відкрито, на очах у її колишніх власників — правоохоронців.

В інших регіонах України на руках у населення також опинилося чимало міліцейських стволів. Останнім часом почастішали збройні напади на комерційні структури та будинки громадян. З допомогою Калашникових, як це нещодавно мало місце у Львові, почали з’ясовувати стосунки з опонентами на вулицях підпилі молодики. Розгул злочинності змусив керівників МВС і СБУ спільною заявою попередити любителів вогнепальної зброї, що в подальшому до них застосовуватимуть жорсткі санкції. Роззброюватимуть власників незареєстрованої зброї, попередили силовики, “за законом, незалежно від політичної приналежності та участі в громадських формуваннях правопорядку”.

До цього попередження місячник добровільної здачі зброї, який завершився

21 березня, тривав мляво. За станом на 20 березня львівським правоохоронцям добровільно повернули лише вісім викрадених стволів. Та ближче до 21 березня процес роззброєння пришвидшився. Так, 20 березня, розповів т. в. о. начальника управління карного розшуку ГУ МВСУ у Львівській області Сергій Богданов, до правоохоронців зателефонував невідомий, який відмовився назватися. Анонім повідомив, що в одному із покинутих підсобних приміщень на вулиці Скорини в поліетиленовому пакеті лежать пістолети. У вказаному місці члени слідчо-оперативної групи міліції справді знайшли поліетиленовий пакет з двома пістолетами Макарова та двома магазинами (без набоїв) до цієї зброї.

Того ж дня до правоохоронців зателефонував ще один чоловік. Невідомий заявив, що хоче добровільно здати пістолет, проте побоюється принести його до міліції. Отож зброю, сказав чоловік, він залишив у під’їзді одного з будинків на вулиці Мартовича (неподалік Галицького райвідділу міліції), у схованці за дверима. У вказаному місці міліціонери знайшли пістолет Макарова, вісім набоїв до нього та магазин.

Проведеною перевіркою, повідомили у відділі зв’язків з громадськістю ГУ МВСУ у Львівській області, було встановлено, що підкинуті пістолети — міліцейські. Два з них були викрадені з Галицького, один — із Франківського райвідділу міліції Львова.

Проте на руках у населення залишається ще чимало викрадених стволів. Тим, хто не здав зброю добровільно, відтепер загрожує кримінальна відповідальність. Стаття 263 ККУ передбачає, що за незаконне зберігання зброї загрожує позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Схожі новини