Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перед виборами ректора вибухнув скандал...

Керівників «Львівської політехніки» звинуватили у фінансових махінаціях. У виші усе заперечують

В Інтернеті з’явилася заява. Її зміст зводиться до того, що керівництво Львівської політехніки причетне до фінансових махінацій із виплатою зарплат та стипендій. «За результатами фактичних виплат, згідно з документально оформленими відомостями з отримання, грошові кошти, які мали б надійти до викладацького і студентського колективу, через коло осіб, наближених до високопосадовців Львівської політехніки, беззастережно вилучаються та привласнюються. За результатами такого «ефективного» управління обсяг бюджетних коштів в інтересах вищого керівництва НУ «Львівська політехніка» та МОН України становить понад 50 мільйонів гривень», — таку заяву на своїй сторінці у соціальній мережі опублікував народний депутат від “Батьківщини” Олександр Бригинець.

У махінаціях звинувачують ректора НУ “Львівська політехніка” Юрія Бобала, першого проректора Володимира Павлиша та проректора з економічних питань Анатолія Мороза. Коли “ВЗ” зателефонував до Олександра Бригинця, той пояснив, що відповідне звернення він отримав від Конфедерації вільних профспілок України. Днями нардеп звернувся до в. о. Генпрокурора Олега Махніцького — з тим, аби прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом розкрадання бюджетних коштів, а Бобала, Павлиша та Мороза на час розслідування відсторонили від займаних посад.

Досить дивний коментар ми отримали від голови Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця. “Із відповідними заявами до нас звернулися люди, які змушені були давати хабарі”, — розповів “ВЗ” пан Волинець. Коли ж ми поцікавилися у нього, що це за люди, це працівники чи студенти закладу, чому вони змушені були давати хабарі, та чому у заяві фігурує цифра 50 мільйонів, пан Волинець відповів: “Більше нічого коментувати не можу, оскільки наразі ідуть слідчі дії”. Водночас, як розповів “ВЗ” голова Конфедерації вільних профспілок Львівщини Андрій Соколов, йому про цю ситуацію нічого не відомо.

У коментарі для “ВЗ” ректор НУ “Львівська політехніка” Юрій Бобало назвав все це провокацією. “Вважаємо це рейдерським захопленням Політехніки”, — розповів він.

Юрій Бобало має намір подати запит до Генеральної прокуратури. Вимагатиме розслідувати звинувачення керівників Політехніки у тому, що вони начебто привласнили 50 мільйонів гривень. Пан Бобало зазначив, що однією з причин появи звинувачень може бути те, що скоро в університеті відбудуться вибори ректора. Його контракт на цій посаді закінчиться 15 травня.

А ось який коментар під опублікованим зверненням на сторінці Олександра Бригинця у соціальній мережі залишив викладач НУ “Львівська політехніка”.

«Пане Олександре! Я, Кузик Андрій, викладач НУ «Львівська політехніка», хочу звернутися до вас з приводу поданої вами інформації про причетність до корупції вищого керівництва нашого навчального закладу.

Основне джерело, на яке ви посилаєтеся, — заява голови Конфедерації вільних профспілок України п. М. Я. Волинця. Не думаю, що п. Волинець М. Я. в курсі деталей справи — йому хтось «допоміг». Тут, скоріш за все, річ в інтересах «помічника» у майбутніх принадах — закінчується 7-річний термін перебування ректора на посаді. Хтось (а це вже справа слідства та ГПУ) із «доброзичливих» претендентів вирішив у такий спосіб усунути реального претендента. За 4 роки «поперед­ників» «сховати» (чи вкрасти) 50 млн. грн. на статті виплат працівникам та стипендій студентам НЕРЕАЛЬНО! Думаю, колектив працівників (2200 чол.) та студентство (30 тис. чол.) НУ «Львівська політехніка», в разі такої потреби, зможуть в дуже активній формі відстояти честь свого навчального закладу. А нісенітниці п. Волинця М. Я. про палку підтримку ректором НУ «Львівська політехніка» екс-міністра Табачника Д. В. чи авторитарних режимів — це прояв хворої фантазії заанґажованої, а може, і свідомої у своїх провокативних діях людини, яка не має нічого спільного з відповідальною та чесною позицією захисника трудових інтересів професійних спілок. Тут напрошується запитання — а хто такий п. Волинець і на чий млин він ллє воду?

Прошу взяти до уваги мої слова і не поширювати неперевіреної інформації публічно, навіть якщо ви народний депутат України.

Дещо про себе: член Студентського братства у 1989-90 рр., член профкому НУ «Львівська політехніка», заст. гол. страйкового комітету НУ «Львівська політехніка».

P. S. Пане Олександре! Виставляти публічно «документ» без вхідного номера, «мокрих» поміток та персоніфікованих підписів народному депутатові НЕ ЛИЧИТЬ!

З повагою — Кузик Андрій».

Схожі новини