Передплата 2024 «Добрий господар»

А чи був «москаль»?

Російський телеканал поширив брехню про те, що у Львові «мітять» квартири російськомовних

“Во Львове на дома, где живут русскоязычные, цепляют листовки с профилем Ленина и подписью “Тут живе москаль” — такий сюжет продемонструвало російське ОРТ. Така ж “інфа” з’явилася на декількох російських сайтах...

«Побачила цей сюжет у новинах по ОРТ, — розповіла журналісту “ВЗ” російськомовна львів’янка Тетяна Фукалова. — Була обурена — жодних листівок у нас не розклеюють! Одразу після передачі до мене подзвонила перелякана родичка із міста Заринська, що в Алтайському краї Росії: “Що у вас там робиться? Ви живі? У нас передають, що вас там мало не вбивають, заблокували усі банкомати, грошей немає, в магазинах порожні полиці...”. Довелося її заспокоювати і пояснювати, що у нас все спокійно, а такі “новини” — російська пропаганда. Те саме — з іншою родичкою, яка подзвонила з Пермі, також нажахана: “Що ви там їсте? Їдьте до нас!”.

Зрозуміло, у Львові таких листівок немає. Журналіст “ВЗ” спробувала знай­ти інформацію про ці листівки в Інтернеті. Це виявилося завданням не легшим... Знайшла на якихось “лівих” сайтах. На чорно-білому клаптику паперу — “до болю знайоме” зображення Леніна і напис “Тут живуть москалі”. І пост відповідний: “Во Львове появились фашистские листовки «Тут живут москали» — на некоторых квартирах, где живут русскоязычные люди. Напомню, то же самое было в Германии, правда, там была «звезда Давида». Вначале на домах, потом на рукавах… Львов — рассадник национализма...”.

Згідно з офіційною статистикою, у Львові живе 65 тисяч етнічних росіян, це близько 9% усього населення. У Львові ніхто нікого не утискає за мовною ознакою. У місті працюють п’ять російських шкіл, у відсотковому відношенні до кількості населення це навіть більше, ніж у Києві. Нещодавно російська світська левиця і телеведуча Ксенія Собчак промовисто висловилася на мовну тему на своїх сторінках у соцмережах. У пості під «Ненависти к русским тут нет!» Ксенія пише, що зараз веде на одному з україн­ських телеканалів шоу “Пристрасті на паркеті” і не відчуває жодного русофобства.

“У шоу — музика, в тому числі радянського часу, і усі доброзичливі, — пише Собчак. — А я була упевнена, що з початком кризи мене заборонять. І це ще раз доводить, що на рівні людей жодної ненависті до росіян немає, бажання дріб’язково дистанціюватися — також. Слава Україні! У нашій же політиці, зокрема телевізійній, завжди мене вражала саме дріб’язковість. Не пустити Вєрку Сердючку, заборонити концерт “Океану Ельзи”. Дрібна мстивість у стилі “напИсать в борщ”. Те, що навіть зараз Україна не така, робить їй честь”.

А тим часом...

У Криму домівки татар мітять хрестами

“На півострові зростає відчуття насильства і загрози, — повідомляє ВВС. — Збройні угруповання почали мародерство. На вулицях одного міста помітили скінхедів із бейсбольними битами та списками кримських татар — вони позначали хрестами входи до осель, де живуть татари”.

Схожі новини