Передплата 2024 ВЗ

У Празі домінували Наталії

На легкоатлетичному чемпіонаті Європи українці вибороли «золото» і «бронзу»

Двома нагородами для України завершився у Празі чемпіонат Європи з легкої атлетики у приміщенні. Головним ньюзмейкером «синьо-жовтої» збірної стала Наталія Пигида, яка у фіналі 400-метрівки фінішувала першою з солідною перевагою над опонентками (51,96). Срібна призерка забігу, іспанка Індіра Терреро, перетнула фінішну лінію більш ніж через півсекунди після українки. Наступний день став для України “бронзовим”. Чемпіонка континенту-2013 Наталія Лупу після перерви повернулася на доріжку. І хоча захистити титул чернівчанці не дозволили тактичні помилки, її “бронза” на 800 м (2.02,25) додала спортсменці упевненості і бажання якомога швидше взяти реванш.

«Перед початком чемпіонату Європи ми розраховували на дві-три медалі, — розповів державний тренер легкоатлетичної збірної України Ігор Ліщинський. — Потенційними медалістами вважалися стрибун у висоту Андрій Проценко, багатоборка Аліна Федорова, а також Наталія Пигида у бігу на 400 м. Ми сподівалися, що Наталія зійде на п’єдестал. А ось її перемога стала для нас сюрпризом. Гадав, суперниці зможуть нав’язати їй жорсткішу боротьбу. Та Наталка не дала їм жодного шансу. Наталія Лупу повернулася у спорт після дев’ятимісячної перерви. За цей час боротися не розівчилася. Лупу швидко відновила фізичні кондиції і не розгубила накопичений роками досвід. Так, можна критично оцінити її біг у фіналі: якби Наталя почала прискорення не за 300 м до фінішу, а хоча би трішки пізніше, вона могла б розраховувати на медаль найвищої проби. Але я радше назву її повернення у спорт маленькою перемогою. Протягом вимушеної відпустки вона багато часу приділяла реабілітації своєї сестри, яка зазнала важкої травми, і практично не займалася власною спортивною підготовкою. Тож зі своїм завданням Наталія впоралася».

А ось для інших фаворитів, Аліни Фьодорової та Андрія Проценка, чемпіонат відверто не склався. Аліна завершила змагання з п’ятиборства з 4563 очками на сьомій позиції. Далеким від своїх найкращих спроб був і Проценко. 2,24 м і наступні 2,28 м херсонець взяв лише з третьої спроби. Після двох похибок на 2,31 (на цій висоті якраз і розігрувалися нагороди) підопічний Геннадія Зуєва переніс заключну спробу на 2,34 м, але планка знову не підкорилася. “Аліні, щоб зачепитися за п’єдестал, потрібно було стрибнути вище голови, — пояснив Ігор Ліщинський. — Багатоборки у Празі показали напрочуд сильні результати. Тож навіть якби Аліна повторила особистий рекорд, вона посіла би лише п’яте місце. Їй трішечки не вдалося дострибнути і добігти до своїх найкращих результатів, та й ядро штовхнула не так сильно, як сподівався її тренер. А Проценко незадовго до чемпіонату перехворів. До того ж у нього не було завдання форсувати події: зимовий сезон він проходить у робочому режимі. Та все ж звичних для нього 2,31 м для медалі вистачило би сповна. Через нестандартне покриття, що вібрувало під ногами, Андрію не вдалося віднайти свій політ”.

Особистий рекорд розміняла на 60-метрівці бронзова призерка Олімпіади-2012 в Лондоні Олеся Повх. Та омріяних 7,11 спринтерці із Запоріжжя вистачило лише для... шостого результату. “Суперниці Повх показали просто фантастичні секунди, — веде далі Ігор Ліщинський. — Ми самі були шоковані таким розвитком подій та щільністю результатів — до “бронзи” їй забракло лише 0,02 сек! Олесю можна лише похвалити. Не так давно атлетка змінила тренера, тепер вона працює з молодим спеціалістом Анастасією Ольховниковою. Рекорд Олесі — це великий крок уперед і для всієї естафетної команди. Сподіваємося, що разом з Наталією Погребняк, а також Марією Рємєнь та Лізою Бризгіною, які ще відбувають дискваліфікацію, Олеся боротиметься за призові місця в олімпійському Ріо-де-Жанейро-2016”.

Схожі новини