Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Біатлонна зміна – на висоті

На юніорському чемпіонаті світу в України чотири нагороди

На юніорському чемпіонаті світу, що триває у білоруських Раубічах, в українській скарбничці уже чотири нагороди. “Золото” індивідуальних перегонів серед дівчат — в активі Анни Кривонос. Ще дві медалі — “золото” в індивідуалі та “бронза” у перегонах переслідування серед юніорок — по праву дісталися Юлії Журавок (на фото). «Срібло» завоювала естафетна команда юнаків.

Анна Кривонос вирішила не відкладати медальні справи у глибоку шухляду і вже у перших своїх перегонах на 10 км (45 сек. штрафу за кожен промах на чотирьох рубежах) зафіксувала чемпіонський час — 30.09,1. 17-річна біатлоністка з містечка Глухів Сумської області продемонструвала найкращу стрільбу: вона припустилася лише одного промаху — на першій стрільбі стоячи (з таким же результатом відстрілялися ще дві претендентки на перемогу). Додати до цього пристойну швидкість на дистанції (15-е місце чистим ходом), і можна вивести формулу українського успіху. Практично на 19 сек. пізніше зупинила секундомір норвезька “блискавка” Інгрід Тандерволт: ногами перебігати норвежку наразі неможливо, однак на вогневому рубежі повільною і не надто точною стрільбою (0-0-1-1) Інгрід сама ліквідовувала свою перевагу на дистанції.

“Золотими” стали для України індивідуальні перегони і серед юніорок. Бронзова призерка чемпіонату континенту-2015 в Отепя Юлія Журавок під час стрільби не дозволила собі жодної похибки. Після пострілу у “молоко” на першій “стійці” Галини Вишневської з Казахстану у підопічної Василя Крота залишалася одна суперниця — полячка Кінга Міторай, яка на той час уже встигла завершити перегони з нулем у графі “промахи” і з нетерпінням чекала на результат конкуренток. У цій віртуальній дуелі переможне слово залишила за собою Журавок, яка після кожного етапу по краплині накопичувала перевагу. І навіть втома, яка на заключному колі “з’їла” практично всі напрацьовані секунди, не завадила українці: у підсумку на її рахунку залишилися переможні 0,2 сек. переваги. Сьомою з одним промахом і хвилинним відставанням від лідера фінішувала чинна дворазова чемпіонка Європи Анастасія Меркушина.

Азарт улюблених перегонів Юлії, переслідування, дозволив їй добігти до третьої сходинки призового подіуму з невигідної восьмої позиції (у спринті, незважаючи на стовідсоткову стрільбу, 20-річна сумчанка фінішувала тільки восьмою, а чемпіонкою стала француженка Лєна Арно). Після першої стрільби Журавок показувала сьомий час, після другої бігла уже на четвертій позиції, а ще через коло кинулася навздогін за німкенею Марі Хайнріх та казашкою Галиною Вишневською. І хоча наздогнати їх так і не вдалося, українка раділа “бронзі”, а також особистому рекорду — трьом стартам поспіль без жодного промаху! Це не багато й не мало — 50 пострілів. Анастасія Меркушина завершила персьют восьмою.

А вчора медальний почин чарівної частини синьо-жовтої збірної підтримали хлопці. В естафеті серед юнаків Віталій Труш завершив свій відрізок першим. Назар Цебринський, хоч і використав три додаткові набої, не лише втримався на провідній позиції, а й збільшив відрив від білорусів, норвежців та швейцарців більш ніж на хвилину. Єдиними, хто зумів утриматися на “хвості” у наших хлопців, були росіяни. На жаль, Дмитро Івасенко не зумів стати автором української сенсації. Помилки на стрільбі перешкодили йому скласти конкуренцію лідеру російської команди-фаворитки Кирилові Стрельцову. Під овації трибун Івасенко фінішував другим.