Передплата 2024 «Добрий господар»

Футбол аматорський, підхід – професійний!

Навіть за скрутних для спорту часів «гра мільйонів» у районному Миколаєві процвітає. Завдяки громаді

Те місто-село живе у повну силу, там вирує молода енергія і немає нудьги, де грають у цікавий футбол. Сказане стосується 15-тисячного райцентру Миколаєва, авторитету якому додає місцева команда з однойменною назвою. Клуб не має потужних промислових покровителів (хоча ними, за бажання, могли би стати місцевий цемкомбінат і завод будівельних сумішей “Хенкель”), однак дає собі раду завдяки підтримці громади. “Народна” команда є одним з лідерів обласної прем’єр-ліги. До минулорічного “срібла” додала у свою нагородну скарбничку бронзові медалі нинішнього сезону, які для неї — на вагу “золота” (бо виступали без п’яти ключових гравців). А загалом у колекції клубу понад два десятки кубків, завойованих за останні шість років.

По неділях відразу після богослужінь у церквах миколаївці (і старе, і мале) в очікуванні чергового футбольного свята квапляться на “старий” стадіон. Збирається тут у середньому півтори тисячі глядачів — більше на матчі обласного чемпіонату приходить хіба у Самборі, який у кілька разів численніший від Миколаєва. І у своїх надіях фани не помиляються. Господарі поля демонструють динамічну, результативну гру, яка змушує шаленіти трибуни. Неспроста миколаївський клуб обирали своїм спаринг-партнером харківський “Металіст”, дніпропетровське “Дніпро”, донецький “Металург”, лідер першої ліги — “Сталь” з Дніпродзержинська, а також тернопільська “Нива”. На цих матчах (деякі з них транслювали в Інтернеті) яблуку на стадіоні не було де впасти...

Одним з переломних у цьому чемпіонаті був поєдинок зі соснівським “Гірником”, який згодом став срібним призером. Миколаївці розгромили його вдома з рахунком 5:0. Не менш цікавим було протистояння зі самбірцями. Поступаючись за сім хвилин до фінального свистка — 2:3, миколаївці зуміли переломити хід подій і вирвати перемогу — 4:3.

— Наша головна мета — не завойовані очки і високе місце у турнірній таблиці, — розповідає член правління ФК “Миколаїв” Олег Старовецький, якого вважають “начштабу” і душею команди. — Найперше хочемо, щоб наші краяни отримували велику насолоду від футболу, щоб на стадіоні забували про свої проблеми, поверталися додому з гарним настроєм. І наші хлопці виправдовують ці сподівання. По понеділках все місто тільки й говорить що про вчорашню гру...

Приваблювати глядачів на стадіон керівництво клубу почало з формування перспективної юнацької команди. Разом з тренером Романом Ченем переглянули у районі всю футбольну молодь, відібрали найбільш здібних. І вже згодом ці таланти стали чемпіонами області, поповнили основний склад (нерідко вирішували долю принципових поєдинків). Щоб стимулювати “вундеркіндів”, їм виплачують стипендії. Юні вихованці аматорського ФК “Миколаїв” виступають нині у юнацьких командах “Металіста”, “Волині”, є вони в рядах “Поліграфтехніки”, “Сталі”, “Скали”.

ФК “Миколаїв” опікується не тільки дорослими футболістами і дублерами, а й двома дитячими командами, які беруть участь в обласній першості ДЮФЛ. Окрім того, патронує талановитих... тенісистів.

20 відсотків витрат миколаївського клубу бере на себе міська рада, ще 5% видатків компенсує районний бюджет. А три четвертих усіх фінансових потреб забезпечують місцеві підприємці, патріоти спорту. Попри складну ситуацію, яку переживає нині вітчизняний бізнес, вони знаходять можливості підставити плече місцевому футболу. Головний меценат — директор ТзОВ “Рембудсервіс” Андрій Гнатів, якого обрали президентом клубу. Неабияк підсобляє власник крамниці “Оптімал” Тарас Демко. Чимало допомагають дрібні підприємці, які працюють на ринку. Та навіть звичайні пенсіонери, шкандибаючи на місцеву арену, вважають за потрібне вділити частину своїх заощаджень на підтримку футболу.

Завдяки громаді у Миколаєві довели до зразкового ладу місцевий ста­діон. Тутешній газон — чи не найкращий серед аматорських команд області. Арену обгороджено, на ній встановлено трибуни, є комфортна роздягальня з душовою і теплою водою (особлива подяка за це підприємцеві, голові ГО “Майдан” Івану Максимовичу). Перед кожним матчем звучить гімн ФК “Миколаїв”. У команди є своя сторінка у соцмережах...

“Поставив” гру ФК “Миколаїв” відомий у минулому футболіст команд майстрів Василь Малик. Після того, як його запросили у друголігову “Скалу”, естафету гідних виступів команди перейняв Петро Голубка, який свого часу грав за “Таврію”. “Двигуном” команди є її капітан Григорій Коваль, який на добровільній основі ще займається з юними футболістами. Бронзові медалі миколаївцям допомагав здобути колишній півзахисник “Карпат”, “Іллічівця” Євген Шмаков. Каже, що такої “домашньої” атмосфери, яка панує у цій команді, не бачив ніде.

Унікальний мікроклімат у миколаївському клубі допомагають створити, крім суто професійної турботи, колективні виїзди на рибалку, шашлики. Тісний контакт у футболістів з глядачами. Нерідко буває, що один з найбільш затятих місцевих фанатів Зіновій Баранецький за гарну комбінацію чи забитий гол запхає за гетру футболістові особисту премію. А коли добре зіграє вся команда — запросить її на... деруни.

Схожі новини