Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Люксембург не Сан-Марино – «кусається»

Недооцінка начебто слабкого суперника може коштувати збірній України дорогоцінних очок

На великий лазарет перетворилася футбольна збірна України напередодні матчу відбірного циклу до Євро-2016 проти Люксембургу. Через травми не зможуть зіграти в цьому виїзному поєдинку Кучер, Степаненко, Кравець та Едмар. З пошкодженнями прибули до табору національної команди Хачеріді, Олійник і Зозуля... Аби вгадати зі складом, головний тренер “синьо-жовтих” Михайло Фоменко мусить добряче поламати голову.

Наставник “синьо-жовтих” додатково викликав до збірної чотирьох футболістів — захисників Пилявського і Вернидуба (“Зоря”), півзахисників Ковальчука (“Чорноморець”) і Безуса (“Динамо”). Тож луганська “Зоря” має зараз у національній команді рекордну депутацію — аж п’ятьох футболістів (ще воротаря Шевченка, хавбека Хомченовського і форварда Будківського).

При всій повазі до дебютантів збірної, Шевченка, Пилявського і Вернидуба, проти Люксембургу вони, імовірно, не зіграють. У відбірному матчі, в якому Україну влаштує тільки перемога, Фоменко зробить ставку на вже перевірених бійців... Але 18 листопада “синьо-жовті” проведуть у Києві товариський поєдинок проти збірної Литви, у якому буде нагода “обстріляти” перспективну молодь.

Головне у підготовці до гри проти люксембуржців — уникнути шапкозакидацьких настроїв. Наш суперник, хоча і вважається одним із європейських футбольних “карликів”, зовсім не така слабка команда, як Сан-Марино чи Гібралтар. У цьому відборі Люксембург відібрав очки у білорусів і ледве не зробив цього у матчі проти македонців. Із якими мучилися також українці...

У складі збірної Люксембургу дев’ять футболістів грають у закордонних клубах (у чемпіонатах Бельгії, Німеччини, Франції, Швейцарії, Швеції і Болгарії). Перед матчем проти України збірна Люксембургу зіграла контрольний поєдинок із німецьким клубом “Бохум” (друга бундесліга). Люксембуржці перемогли 4:2, причому їхній нападник Девілль (”Кайзерслаутерн”, зріст — 1 м 94 см) зробив хет-трик... Звісно, боятися люксембуржців не потрібно, — але й недооцінювати теж не можна.

«У сучасному футболі немає команд, які можна обіграти на одній нозі, — визнає Михайло Фоменко. — Усі навчилися грати... Ми вже бачили Люксембург, коли готувалися до матчів проти Білорусі та Македонії. Це непроста команда, яка може потріпати нерви».

Будемо сподіватися, що потріпає вона їх не 15 листопада... Цієї суботи у нашій групі С ще два матчі: Македонія — Словаччина, Іспанія — Білорусь. На “сябрів”, які їдуть у гості до чемпіонів Європи, надіятися, мабуть, марно. А македонці вдома відібрати очки у словаків можуть. Тож у суботу вболіваємо за Україну й тримаємо кулаки за Македонію.

Відбірний цикл до Євро-2016

Група С

І В Н П М О

Словаччина 3 3 0 0 6-2 9

Іспанія 3 2 0 1 10-3 6

УКРАЇНА 3 2 0 1 3-1 6

Македонія 3 1 0 2 4-8 3

Білорусь 3 0 1 2 2-6 1

Люксембург 3 0 1 2 3-8 1

Схожі новини