Передплата 2024 «Добра кухня»

Луческу звинуватили у футбольному жлобстві

Саме румунський тренер не дозволяв виправити грубу помилку форварда «Шахтаря» Андріану

У вівторок, 27 листопада, контрольно-дисциплінарний комітет УЄФА вирішить, як покарати форварда донецького «Шахтаря» Луїса Адріану за обурливий вчинок у матчі з данським клубом «Нордшелланд». Недоречний гол, який він забив, є порушенням принципу «фейр-плей» («чесної гри») і суперечить статуту УЄФА. Адріану можуть дискваліфікувати на один рік. Якщо ж КДК УЄФА побачить обтяжуючі обставини, то може відлучити бразильця від футболу на всі п’ять років, а також оштрафувати Федерацію футболу України.

Відчувши, що запахло смаленим, превентивний крок зробив президент «Шахтаря» Ринат Ахметов. Він висловив глибоке розчарування вчинком Адріану, назвав його неприпустимим (раніше перепросився сам винуватець). Водночас Ахметов заявив, що прийме будь-яке покарання УЄФА.

Позиція президента «помаранчево-чорних» кардинально відрізняється від тієї, що її напередодні зайняв генеральний директор клубу Сергій Палкін. У зверхньому, менторському тоні цей функціонер заявив, що рішення УЄФА завести дисциплінарну справу на форварда Луїса Адріану «є незрозумілим для донецького клубу». Палкін був категоричним: «Ми навіть не розуміємо, про що йдеться, оскільки в жодному регламенті немає прямих норм покарання за подібні речі».

Тим часом стали відомі деякі подробиці того скандального епізоду під час гри у Данії. З них можна дійти висновку, що головним винуватцем скандалу є наставник «Шахтаря» Мірча Луческу. Саме він не дозволив партнерам Адріану виправити його дошкульну помилку.

Що відбувалося саме так, в інтерв’ю Sportske Novosti розповів захисник данського клубу — хорват Іван Руньє, який є співвітчизником капітана «гірників» Даріо Срни. За словами Руньє, Даріо хотів виправити прикру недоречність, але втрутився Луческу, який заборонив пропускати гол у відповідь. «Після гола ми довго вели переговори. Просили гравців «Шахтаря» пропустити гол у відповідь і виправити неспортивну поведінку їхнього партнера. Вони погодилися, але Луческу відмовився. Він скомандував: «Не можна!»… Я такого ніколи у житті не бачив».

Жорсткій критиці піддав поведінку Луческу і відомий російський телекоментатор Олексій Андронов. «Пане Луческу, — вигукнув він в ефірі. — Будьте добрі, поясніть, чого ви вчите своїх футболістів?! Те, що відбулося, у футболі так просто не буває. Але я абсолютно не здивований тим, що відбулося, тому що «Шахтар» і «фейр-плей» у значущих матчах — це різні поняття».

Прикро, але факт: у футбольному світі забувають, що клуб Ахметова — володар Кубка УЄФА. Зате тепер «Шахтар» там асоціюється із футбольною підступністю…

Схожі новини