Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Працювали за кордоном? Цей стаж врахують при визначенні права на пенсію в Україні

Для цього треба мати документ, що підтверджує роботу в іншій країні

Нарешті припинилася «дискримінація за пенсійною ознакою» для українських заробітчан. Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9453, який, зокрема, дозволить зараховувати при розрахунку пенсії стаж, здобутий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоди щодо пенсійного забезпечення. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства соціальної політики України.

Тобто людина після повернення з-за кордону, наприклад, з Італії, ма­тиме можливість зарахувати період роботи в цій країні для визначення права на призначення пенсії в Україні в 60, 63 або 65 років. Для цього необ­хідно буде надати Пенсійному фонду документ, що підтверджує роботу за межами України.

Однак варто звернути увагу на той факт, що такий «закордонний» стаж буде враховуватися тільки для визна­чення права на пенсію, але не вра­ховуватиметься під час її розрахунку (тобто не впливатиме на сам розмір пенсійної виплати). А от для визна­чення саме розміру пенсії будуть враховуватись лише внески (єдиний страховий внесок), сплачені при ро­боті в Україні. Чим більший розмір внесків — тим більша буде пенсія.

Також при визначенні розміру пен­сії традиційно враховуватиметься і стаж роботи, який людина напрацю­вала до 1 січня 2024 року. Загалом час виходу людини на пенсію врахо­вуватиме роботу як в Україні, так і за кордоном.

У Міністерстві соціальної політи­ки повідомляють, що закон передба­чає не зараховувати до страхового стажу з 19 лютого 2014 року періоди військової служби у силових струк­турах, незаконних збройних або во­єнізованих формуваннях, судових або правоохоронних органах держа­ви-агресора на тимчасово окупова­них територіях, а також добровільне зайняття посад у незаконних органах влади.

Також буде спрощено механізм ви­плати пенсій для кримчан. Для них скасували вимоги отримання даних від Пенсійного фонду рф. Тепер лю­дині, яка переїхала з Криму, просто достатньо подати заяву, в якій вказа­ти, що вона не отримує пенсії в Криму і бажає отримувати її в Україні. Жод­них підтверджень від пенсійних орга­нів Криму не потрібно.

Схожі новини