Передплата 2024 «Добрий господар»

У Швеції схвалили зменшення віку для легальної зміни статі з 18 до 16 років

  • 18.04.2024, 22:00
  • 360

Парламент Швеції схвалив закон, що зменшує вік для легальної зміни статі з 18 до 16 років

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

За результатами шестигодинних дебатів закон підтримали 234 депутати, 94 були проти. 21 депутат не прийшов на це голосування.

Відтак молодь до 18 років для зміни статі потребуватиме дозволу опікуна, лікаря і Національної ради охорони здоровʼя і соціального забезпечення.

Та завдяки новому закону їм більше не доведеться робити діагностику гендерної дисфорії — психологічного стресу, повʼязаного з невідповідністю вродженої статі та гендерної ідентичності.

У правоцентристській коаліції консервативного премʼєр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона виникли суперечки щодо цієї ухвали: його власна Поміркована коаліційна партія і ліберали переважно підтримали закон, а нечисленні «Християнські демократи» були проти.

Також проти члени ультраправої популістської партії «Шведські демократи», що підтримує уряд у парламенті, але не є його частиною.

Такі закони уже ухвалили Данія, Норвегія, Фінляндія та Іспанія.

Зокрема, минулої пʼятниці за такий закон проголосували у Бундестазі. Він спрощує процедуру зміни імені та статі в офіційних документах.

У 2022 році парламент Шотландії схвалив законопроєкт, який дозволяє людям із 16 років змінювати свою стать у документах шляхом самодекларування.

Британський уряд наклав вето на це рішення, а найвищий цивільний суд Шотландії погодився.

Схожі новини