Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Екскерівник онкоцентру Ігор Ковальчук намагався сам себе «поновити на посаді», але не «пропрацював» і одного дня

Офіційно в.о. керівника закладу призначено Олега Дуду — до проведення конкурсу на цю посаду

Ігор Ковальчук керував Львівським онкоцентром близько 30 років
Ігор Ковальчук керував Львівським онкоцентром близько 30 років

Внесений у Єдиний реєстр корупціонерів України та відсторонений від посади колишній керівник Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ігор Ковальчук зробив відчайдушну спробу поновитися.

Як стало відомо «ВЗ» з поінформованих джерел, у вівторок, 9 січня, Ковальчук прийшов у свій колишній кабінет (його ніхто не займав) і видав наказ — «повернути Ігоря Ковальчука на посаду генерального директора онкоцентру». Тобто сам себе «поновив на посаді»…

Нагадаємо, у серпні 2023 року 74-річного Ігоря Ковальчука Сихівський районний суд визнав винним у порушенні законодавства щодо запобігання конфлікту інтересів. А саме — гендиректор виписав собі і своїй доньці, яка теж там працює, премії на понад 180 тисяч гривень. Його визнали винним у корупції та призначили штраф у 3400 гривень.

Після набуття чинності рішення суду пана Ковальчука відсторонили від посади, а НАЗК внесло посадовця у Єдиний державний реєстр корупціонерів. Виконувачем обовʼязків гендиректора онкоцентру призначили Олега Дуду, який був заступником гендиректора з хірургічної роботи. Олег Дуда є депутатом Львівської обласної ради, очолює фракцію «Європейської Солідарності».

Однак у Львівській обласній раді, комунальним закладом якої є онкоцентр, усе розставили на свої місця. Сьогодні, 10 січня, на нараді в онкоцентрі був в.о. начальника управління майном спільної власності Львівської обласної ради Андрій Білоус, де довів до керівного складу закладу ситуацію з юридичної точки зору.

Як усе було, Андрій Білоус розповів журналістці «ВЗ»: «Розповім, що передувало цим подіям: коли зʼявилося рішення суду щодо Ігоря Васильовича Ковальчука, про те, що він був визнаний особою, що вчинила корупційні дії, його включили у реєстр таких осіб, а обласна рада отримала подання від прокуратури, щоб ми, відповідно до закону, зробили службове розслідування. Управління майном почало службове розслідування. Воно трохи довго тривало, через те, що Ігор Васильович був на лікарняному. Але 8 січня ми закінчили службове розслідування і вийшов наказ управління з формулюванням „припинити трудові відносини“ із Ігорем Ковальчуком. До того він був просто відсторонений від посади, а зараз ми остаточно припинили з ним трудові відносини на підставі ст. 36 „Кодексу про працю“, пункт 47.1. Там йдеться, що людина, яка є у реєстрі корупціонерів, не може очолювати установу. Цей наказ ми сьогодні довели до відома працівників онкоцентру. Також призначили Олега Дуду виконувачем обовʼязків керівника закладу — до моменту проведення конкурсу на цю посаду. Бо в.о. керівника досі він був призначений на час розслідування, а тепер вже буде до того часу, як відбудеться конкурс на посаду керівника цього закладу. А те, що Ігор Васильович вчора підписував якийсь документ, думаю, трохи не розібрався в ситуації, цей документ жодного юридичного значення не має. Це якийсь експромт, емоції… Він ще раніше приходив до нас в управління, ми спілкувалися, все йому пояснили, ознайомили його з усіма юридичними підставами. З ним трудові відносини припинено».

P.S. В Олега Дуди сьогодні дві приємні події: крім того, що він призначений керівником онкоцентру, він ще й захистив кандидатську дисертацію (доктор філософії, PhD) у Львівському національному медичному університеті ім. Данила Галицького. Як повідомив Олег Дуда у своєму ФБ, над цією роботою він працював із 2016 року, адже поєднувати написання дисертації та практичну хірургію дуже важко.

Схожі новини