Передплата 2024 ВЗ

«Робота над мюзиклом — велике випробування і велика радість»

У Львові відбудуться прем'єрні покази нового феєричного мюзиклу «Пиши листи до Миколая»

Творці мюзиклу: Юрій Мисик, Івона Лобан, Іоланта Пришляк, Мар’яна Савка, Мар’яна Хижа. Фото Галина Гузьо
Творці мюзиклу: Юрій Мисик, Івона Лобан, Іоланта Пришляк, Мар’яна Савка, Мар’яна Хижа. Фото Галина Гузьо

Буває так, що від задуму проєкту до його втілення мають минути роки, якщо не десятиліття. Саме так відбулося з ідеєю відомої львівської письменниці, видавчині, а віднедавна ще й співачки і мелодистки Мар’яни Савки, адже перші музичні номери масштабного й видовищного мюзиклу «Пиши листи до Миколая» народилися ще у далекому 2011 році.

А напередодні з нагоди прем'єри мюзиклу «Пиши листи до Миколая» відбулася пресконференція — у Міжнародний день волонтера.

«Ким був святий Миколай, якщо не волонтером? — сказала Мар’яна Савка. — Мені здається, це перший узаконений святий волонтер. Для мене робота над цим мюзиклом — це велике випробування і велика радість. Без усіх людей, які працювали над втіленням мого задуму, це було б неможливо. Насамперед без Юрка Романіва, бо я — мелодист, а він уже „вбрав“ мелодію в оркестровку і аранжування. Я вже в очікуванні того, що почую синергію цих прекрасних колективів — оркестру „INSO-Львів“, хорової капели „Дударик“, і тих солістів, які в нас зібрані, щоб це втілити. Я дуже хотіла, щоб у нас були і дорослі солісти, не тільки дитячі. Запросила Оксану Караїм, яка в цьому мюзиклі гратиме роль моєї старшої доньки Марти. Діти в нас „дудариківські“. Костюми створює художниця Івона Лобан. Продюсер нашого проєкту — Юрій Мисик».

Цей проєкт згуртував довкола себе найвідоміші творчі колективи Львова: Академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів», Національну хорову чоловічу капелу «Дударик», а також непересічних і харизматичних вокалістів і акторів.

«Я багато спілкувалася із психологом, пишучи цей текст, — продовжує Мар’яна Савка, — щоб ми не потрапили в якісь тригери, яких зараз дуже багато, і щоб текст звучав об'єднавчо. У нас є звичайна львівська родина, тато якої на фронті, є діти, які чекають Миколая. Вони, звичайно, і тата чекають, але тато далеко і Миколай не може так зробити, щоб перенести його додому, бо це було б не цілком правдиво. Миколай приносить дива і приносить велику віру, тому ця казка і про силу цієї віри. І всі згуртовані довкола маскувальної сітки, яку вони плетуть. Вона дуже велика і простягається поза межі сцени, накриває собою цілий світ, ціле наше військо і країну. Багато історій пов’язано з цією сіткою, вона справді плететься. Кожен, хто прийде на цю виставу, матиме маленьку причетність — він зможе свою стрічечку заплести в цю загальну сітку. Найцікавіша історія зі Святим Миколаєм — його зіграє актор і режисер Олексій Кравчук, який влітку демобілізувався, у війську мав позивний… «Святий Миколай».

Керівниця симфонічного оркестру «INSO-Львів» Іоланта Пришляк зазначила, що ідея народилася ще задовго до широкомасштабної війни. «Ми обговорювали цю ідею, але нам не вистачало впевненості, стимулу, — сказала пані Іоланта. — Але коли почалася велика війна, ми зустрілися з Мар’яною і вона розповіла мені про свою ідею мюзиклу, де буде можливість відділити добро від зла (це ангели і чорти) і повірити в диво. Мені, дорослій людині, складно зараз повірити в диво і в Святого Миколая. Але цей проєкт доводить, що об'єднавши свої зусилля, ми багато на що здатні. Ми здатні творити дива. З початком великої війни я зрозуміла, що чудо відбувається щоденно, щохвилинно, і творить його Господь, сплітаючи нас в спілки, в об'єднання. Я вірю в чудо, тому що воно є, і цей проєкт це доказує, бо він — про любов і про віру».

«Ця робота занурила мене в час дитинства, коли ми дуже любили казки Андерсена, — сказала художниця по костюмах Івона Лобан. — Мої костюми мають на меті повернути глядачам цю казку і безтурботність, коли ми не знали, що взагалі може бути в Україні війна, що ми стикнемося з такими реаліями. Своїми костюмами я лише прагну підсилити ефект від музики і текстів Мар’яни».

Один з показів мюзиклу «Пиши листи до Миколая» планують зробити благодійним і запросити на нього дітей воїнів, переселенців, сиріт.

Схожі новини