Передплата 2024 «Добра кухня»

У Болгарії схвалили передачу Україні несправних ракет

  • 27.09.2023, 19:45
  • 624

Наша країна зможе полагодити їх і використовувати для захисту

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Парламент Болгарії підтримав постачання Україні ракет до комплексів С-300, які країна не може самостійно відремонтувати, але які ЗСУ зможуть використовувати для захисту своєї країни після ремонту.

Дебати щодо цього рішення у парламенті тривали понад три години. Вони розпочалися на відкритому засіданні, а потім продовжилися у закритий режим, щоб заслухати болгарського головнокомандувача, адмірала Еміля Ефтимова та другого заступника командувача ВПС, бригадного генерала Петіо Мірчева.

Точний результат закритого голосування невідомий. Також не було зрозуміло, чому голосування було у закритому режимі.

Напередодні комітет з питань оборони болгарських Народних зборів на позачерговому засіданні прийняв пропозицію, щоб Болгарія відправила в Україну несправні зенітні керовані ракети типу 5В55Р(К) і боєприпаси для автоматичної стрілецької зброї калібру 5,56×45 мм, які більше не потрібні МВС.

Експерти і Міноборони Болгарії стверджують, що ракети неможливо відремонтувати у країні, та Україна має такі умови і зможе їх полагодити.

До офіційного оголошення результатів голосування депутат Делян Пеєвський розповів, що рішення схвалили у середу. Тим часом прокремлівська партія «Відродження» була проти, а Болгарська соціалістична партія покинула зал засідань під час закритої частини.

Під час відкритої частини дебатів голова парламентського комітету з питань оборони Христо Гаджев заявив, що йдеться про непридатні боєприпаси, які навіть виробник не може відремонтувати, оскільки вони занадто старі.

Гаджев запевнив, що кількість ракет, які будуть надані Україні, є мінімальною і ніяк не загрожуватиме боєздатності болгарської армії.

Додатковою перевагою він назвав те, що ризик для болгарських військовослужбовців від зберігання таких непридатних боєприпасів буде усунутий.

Схожі новини