Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Студенти винайшли для незрячих «розумну» тростину

Студенти Національного університету «Львівська політехніка» створили спеціальну «розумну» тростину, яка подає вібруючий звуковий сигнал для людей, які частково втратили зір. Винахід створили в рамках навчального проєкту «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО»

Тростина розпізнає перешкоди за півтора метра від людини. Фото з відкритих джерел
Тростина розпізнає перешкоди за півтора метра від людини. Фото з відкритих джерел

Тростина обладнана датчи­ком, який подає сигнал, коли палиця торкається сходів чи бордюрів, попереджаючи не­зрячого про небезпеку. Аналогів такого ґаджета для незрячих в Україні немає. Щось подібне ви­найшли в Туреччині, але турець­ка палиця для незрячих працює лише завдяки програмі в мо­більному телефоні. Львівський винахід не потребує заванта­ження в телефон програми, аби спрацював звуковий сигнал.

Одна з «фішок» львівської тростини — голосовий пошук. Якщо незряча людина забу­ла, куди поклала свою палицю, їй достатньо свиснути — і пали­ця видасть спеціальну мелодію. Розумну тростину надрукува­ли на 3D-принтері з пластику. У планах — виготовити алюмінієву тростину.

«Провели опитування серед слабозрячих і частково зрячих українців і з’ясували, що для них пріоритетом є повідомлення про сходи та бордюри, — розпо­віла керівниця групи винахід­ників Меланія Волошинська. — Датчик розпізнає великі об'єми, він розміщений в нижній частині тростини. Коли люди­на перебуває приблизно за 160 сантиметрів, тобто десь за два кроки від перешкоди, датчик передає сигнал до ручки. Там розташований моторчик, який починає вібрувати. Коли ж від­стань менше кроку, то ручка по­чинає ще й пищати».

Студенти Львівської політех­ніки планують розпочати ма­сове виробництво розумних тростин. Мають бізнес-план, знайшли постачальників мікро­чипів із Німеччини та місце під офіс і склад для зберігання ви­робничих матеріалів.

Схожі новини