Передплата 2024 ВЗ

«Результати роботи комісії облради щодо російськомовного репертуару в ресторані Kilinski будуть за місяць»

Сказала для «ВЗ» голова Львівської обласної ради Ірина Гримак

Львівська обласна рада взялася за ґрунтовне дослідження скандального інциденту у львівському ресторані Kilinski, де минулих вихідних на весіллі виступила Вєрка Сердючка зі своїми піснями мовою окупанта. Це грубе порушення мовного законодавства, оскільки з 2018 року Львівська облрада ухвалила рішення про заборону на території Львова та області російськомовний культурний продукт. Є і моральна складова цього прикрого випадку — восьмий місяць війни рф, яка перетворилася на геноцид та тероризм.

Комісія обласної ради, яка розглядає такі випадки, звернеться до Нацполіції, аби поставити крапку у цій неприємній історії.

Про це повідомила у коментарі для «ВЗ» голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

«Результати роботи комісії облради щодо російськомовного репертуару в ресторані Kilinski будуть у межах наступного місяця, — наголошує Ірина Гримак. — Наприкінці листопада обласна рада збереться на сесію, де, можливо, проголосує і за заяву щодо виступу російськомовної артистки у Львові. Якщо говорити про мою громадську позицію щодо цієї ситуації, то і так зрозуміло… Дуже боляче чути про такі випадки у Львові, ще під час війни. Наша позиція — категорично „ні“ таким виступам. На попередній сесії ми вкотре підтвердили свою позиції щодо мови. Ми прийняли Програму про посилення ролі української мови у суспільстві. Сьогодні мова — інструмент і наша зброя у світі для підсилення ролі України».

За словами Ірини Гримак, ситуацію з виступом Сердючки у львівському ресторані розгляне спеціальна комісія за участі депутатів обласної ради та чиновників Львівської ОВА.

«Штрафні санкції призначить суд, обласна рада не може ухвалювати таких речей, — продовжує розмову голова Львівської обласної ради. — Ми орган, який висловлює позицію і показує, що не повинно відбуватися на території нашого регіону. Апелюю до наших правоохоронних органів, які розглянуть цю справу і подадуть позов до суду, щоб накласти на винуватців штрафні санкції».

Схожі новини