Передплата 2024 ВЗ

Витік сірководню повністю вб’є флору та фауну Азовського моря: Руслан Стрілець

Територія акваторії Азовського моря наразі закрита для досліджень ймовірних екологічних збитків (потрапляння у море сірководню) через ведення активних бойових дій

Для того, щоб оцінити, яку шкоду нанесла росія, необхідно забезпечити доступ до цих місць. Поки що підтверджень, які б могли свідчити про забруднення акваторія моря, немає.

Про це повідомив на брифінгу міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Міністр сказав, що екологи працюють над запобіганням надзвичайних ситуацій та вивчають, яка речовина могла потрапити у воду.

«Зможемо надати роз’яснення лише після цілковитого дослідження, щоб не було ніяких фейків, — сказав Руслан Стрілець. — У Маріупольській міськраді заявили, що бомбардування «Азовсталі"могло пошкодити технічну споруду, де зберігаються десятки тисяч тонн розчину сірководню. Витік цієї рідини повністю вб’є флору та фауну Азовського моря».

Про фінансові збитки у Чорнобилі

Міністерво захисту довкілля фіксує екологічні злочини рф в Україні. Так, у Чорнобильській зоні, яка перебувала під окупацією збитки сягнути 2,5 млрд грн. За останніх двадцять років це перший конфлікт у світі з такою масштабною шкодою для довкілля.

«російські окупанти нанесли багато шкоди Чорнобильському заповіднику, який є вкрай важливим та цінним, — каже міністр. — Попередні збитки перевищують 2,5 мільярди гривень. Вони вивели з ладу частину постів, які вимірюють контроль радіаційного стану. Наразі частина системи вже відновила роботу. рашисти знищили новітню лабораторію, аналогів якої немає у Європі, знищили частину комп’ютерної техніки. Вогнем випалено 12 тисяч гектарів — частину екосистеми втрачено назавжди. Після себе окупанти лишили багато вибухівки та замінували територію. Фахівці ДСНС працюють над тим, щоб все розмінувати».

Читайте також: Фермент, який розщеплює пластмасу за дні, а не сотні років: деталі

Схожі новини