Передплата 2024 «Добрий господар»

Таліби збираються взяти під контроль аеропорт Кабула

  • 29.08.2021, 12:35
  • 596

В аеропорту Кабула завершується евакуація

Сполучені Штати завершують евакуацію людей та виведення своїх військ з Афганістану. У цей час «Талібан» готується перейняти контроль над аеропортом Кабула та утворити новий уряд.

Про це повідомляє Громадське.

Американський чиновник анонімно зазначив, що в аеропорту залишилися приблизно 4 тисячі військових США, у найактивніші дні евакуації було 5 800 солдатів. У Пентагоні підтвердили зменшення кількості військових, але не уточнили конкретне число.

Представник західної служби безпеки розповів, що зараз триває завершальна фаза евакуації та виведення військ США. Раніше завершити операцію планували до 31 серпня. За його словами, американці евакуюють із Кабула ще 1000 мирних жителів.

Із 14 серпня (за день до захоплення Кабула талібами) до вечора 28 серпня США та їхні союзники евакуювали 113 500 людей. Велика Британія, Франція, Канада та інші країни вже припинили евакуаційні рейси. У Великій Британії зазначили, що не вивезли всіх, кого хотіли, але пообіцяли «робити все можливе, щоб допомогти їм».

28 серпня бойовики встановили нові блок-пости на дорогах до аеропорту Кабула та не пропускали на територію летовища більшість афганців. За даними журналістів, місця, де люди збиралися з надією втекти з країни, наразі майже порожні.

Західні країни просять своїх громадян не наближатися до воріт аеропорту, оскільки є загроза нового теракту.

Також представники «Талібану» повідомили, що готуються взяти під контроль аеропорт. Кажуть, що в них є інженери та техніки, які підтримуватимуть летовище.

«Ми чекаємо фінального сигналу від американців, щоби повністю контролювати аеропорт Кабула», — сказав анонімно представник талібів.

Читайте також: США хоче відкликати всіх дипломатів із Афганістану

Схожі новини