Передплата 2024 «Добрий господар»

20-доларову монету продали за майже 19 мільйонів

Тому що золота й рідкісна

На аукціоні, організованому аукціонним домом Sotheby’s у Нью-Йорку, золоту колекційну монету продали за 18,87 мільйона доларів Це рекордна ціна однієї монети.

Цю золоту монету викарбували 1933 року. Фото Sotheby’s
Цю золоту монету викарбували 1933 року. Фото Sotheby’s

Монета є части­ною останньої в історії Штатів се­рії золотих монет «По­двійний орел», викарбу­ваної монетним двором США 1933 року. Цей лот обійшов за ціною сріб­ний долар «Розпущене волосся», викарбуваний 1794 року, який продали 2013-го за 10 мільйонів доларів.

На золотій моне­ті зображено, з одно­го боку, жінку, що уо­соблює Свободу, а з іншого — орла у польоті, створеного американ­ським різьбярем Авгус­том Сен-Годенсом. Мо­нету не було введено в обіг, оскільки тодішній президент США Фран­клін Рузвельт наказав, аби американську ва­люту припинили обмі­нювати на золото. США з того часу більше ніко­ли не карбували золо­ті монети, за винятком обмежених колекційних серій. Попри це, кіль­ка екземплярів золотих 20 доларів потрапили до колекціонерів іще до того, як монети вилучи­ли американські спец­служби.

Монету продав на аукціоні дизайнер взут­тя й колекціонер Стюарт Вайцман, який придбав її 2002 року за рекорд­ні тоді 7,6 мільйона до­ларів.

Схожі новини