Передплата 2024 «Добрий господар»

І без хімії - висока віддача

Хобі львів'янки Олени Ганчук — органічне земле­робство, яким займається вже шостий рік поспіль

На Прикарпатті Олена Ганчук виростила соковиті дині. Фото з архіву Олени Ганчук.
На Прикарпатті Олена Ганчук виростила соковиті дині. Фото з архіву Олени Ганчук.

Раз на тиждень вона разом із чоловіком Ігорем поспішає до своїх грядок, що у селі Топільському Калуського району Івано-Франківської області.

Молода жінка зазна­чає: «Нинішній сезон — перший, коли я не розчарована результатом. Минулих років допускала низ­ку помилок, через котрі навіть втрачала частину врожаю. Те­пер можу стверджувати, що навчилася досягати хороших результатів за допомогою методів органічного земле­робства. Хоча продовжую експериментувати, вдоскона­люватися і робити висновки».

Уже кілька ночей по всій Україні були заморозки, тож пані Олена переживала, що на її дачі все загине. Але, при­їхавши, побачила рослини не­ушкодженими!

Перець і помідори вона уте­плила агроволокном, також накрила кабачки. Не забула й про дині. До речі, цьогоріч ентузіастка зібрала перший урожай згаданих теплолюбів. Це була експериментальна грядка, де посадила гібрид Амал. Каже, що вчилася на цих баштанних, не сподіваючись високої віддачі. Але рослини не підвели — потішили родину своїм виглядом, вагою та сма­ком.

Незабаром господиня зби­ратиме гарбузи, які теж ви­далися чималенькими. Має їх кілька сортів. Раніше виро­щувала лише мускатні подо­вгасті. Тепер спробувала ще й круглі - Мускат де Прованс. Щоб черевані добре дозріва­ли, дачниця правильно фор­мує огудиння — обриває бічні пагони, аби не забирали сили у плодів. Проводить такий аг­розахід на початку і в середині серпня.

«Торік я цього не робила. Тож овочі погано визріли та видалися несмачними. Ниніш­нього сезону виправила по­милку», — розповідає Олена. Формувала вона й дині, аби краще достигали.

Окремі цибулини господині заважують понад 800 грамів.
Окремі цибулини господині заважують понад 800 грамів.

Не обходяться Ганчуки і без картоплі. Для проби посадили чотири сорти. Репродуктив­ний матеріал клали в землю та зверху накидали тонкий шар сіна. Щойно з’явилися паро­стки, товщину вкриття дово­дилося збільшувати. Згодом насипали тирси, яка мокла у воді з курячим послідом ще з минулого року. За словами ґаздині, трачиння щільніше, відтак менше потрібно сіна. Цікаво, що цю площу обмина­ли колорадські жуки, хоча на сусідній ділянці вони були.

У середині серпня дбай­лива родина вибрала ранню картоплю, а тепер уже докопує пізню. Основна маса бульб ве­ликого розміру.

Ваговитою виросла й ци­буля сорту Ексібішен. Пиша­ється жінка помідорами, ко­трі встановили рекорд щодо швидкості дозрівання. Уже 5 липня з’явилися перші чер­воні плоди. Для пані Олени це своєрідне досягнення, бо в такому прохолодному кліматі і без теплиці торік мала помі­дори аж 24 липня. Можливо, допомогла цьогорічна спека (попередніх сезонів червень був прохолодним).

Зараз, коли надворі похму­ро й знизилася температура, дачниця посадила полуницю відразу під мульчу. Тільки роз­горнула солому, запхала са­джанці - і готово. Земля під укриттям волога, пухка, родю­ча, бо рослинні залишки пере­гнивають, перетворюючись на компост. Та й жодних бур’янів! Якщо якийсь і пробивається, то його легко висмикнути.

Окрім полуниці, Олена Ган­чук вирощує методом органіч­ного землеробства й інші рос­лини. Як показав цьогорічний урожай, таким чином домага­ється досить хороших резуль­татів.

Схожі новини