Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сир тофу – смачний та дієтичний

Ґаздиня варить класичний тофу без жодних домішок (навіть солі)

Жанна Павлова тривалий час жила у Києві. Та згодом, вийшовши заміж, переїхала до селища Брюховичі, що неподалік Львова. Тут активно допомагала чоловікові Геннадію варити сир тофу.

Цей спресований продукт із соєвих бобів відомий у світі вже понад п’ять тисяч років. Зокрема, дуже поширений в Азії (Китаї), Америці, Європі. Його вживають вегани, особи з алергією на лактозу, прихильники ді­єтичного харчування та загалом здоро­вої їжі.

Новинка містить амінокислоти й мі­кроелементи, багата калієм, кальцієм, магнієм, цинком, міддю, селеном. Також є у ній ві­таміни А і Е, фолієва кис­лота, залізо, антиокси­данти.

Павлови організували власний бізнес під на­звою «Сімейна госпо­дарка». Перші кроки да­валися важко. Бракувало обладнання, та і споживач виявився не готовим до такого товару. Людей насто­рожувало, що він виготовляється з сої. Але ж згадані боби входять до складу цукерок, печива тощо.

Згодом ситуація налагодилася. «Для нас це було не просто заробляння гро­шей. Насамперед хотілося дати покуп­цям корисний продукт. Трималися на плаву за рахунок високої якості та інди­відуальної роботи зі споживами, – за­уважує Жанна Станіславівна.

На жаль, торік чоловік помер. Дружи­на ж переїхала в село Костеїв Львівсько­го (раніше Жовківського) району і продо­вжує його справу. Було доволі складно. У період відчаю навіть хотіла позбутися бізнесу. Але знайшлися люди, які про­стягнули руку підтримки у тяжкій ситуа­ції. Тож виробництво знову закрутилося.

Господиня використовує лише якісну сировину. Раніше її доводилося возити з Вінницької області. Тепер бобові виро­щують і на Львівщині.

На своєму обійсті ентузіастка запус­тила невеличкий цех, де працює серти­фіковане українське обладнання. Вона спочатку варить соєве молоко, потім коагулює спеціальними речовинами. Далі зібраний сир потрапляє під прес. А вистигнувши, стає готовим до спожи­вання.

Ґаздиня варить класичний тофу без жодних домішок (навіть солі), який за­вдяки нейтральному смаку широко за­стосовується у стравах. Його можна маринувати, подавати з різними спе­ціями та соусами, вживати смаженим, печеним.

А на замовлення жінка виготовляє ва­ріанти з духмяними травами, паприкою, морською сіллю чи іншими приправами.

Останнім часом тофу набуває все більшої популярності (особливо серед молоді). Тож є для кого працювати, адже ринок здорової їжі щороку розширюється.

Схожі новини