Передплата 2024 ВЗ

Олег Сенцов: Десять років знімав фільми у себе в голові

У Львові відбувся допрем’єрний показ нового повнометражного фільму режисера Олега Сенцова «Носоріг», який вийде на екрани України 17 лютого

«Носоріг» є другою повнометражною роботою українського режисера Олега Сенцова. Світова прем’єра фільму відбулася на 78-му Венеційському кінофестивалі в офіційній конкурсній програмі «Горизонти», українська – цієї осені на Київському тижні критики. Стрічка Сенцова була визнана найкращою на Стокгольмському міжнародному кінофестивалі, а права на онлайн-прем’єру придбав стрімінговий сервіс Netflix.

Історія фільму заснована на реальних подіях 90-х в Україні

Як тепер говорять про той період – «лихі 90-ті», коли життя «по понятіям» стало нормою, а кримінальні авторитети тримали в страху тих, хто не міг їм протистояти, коли вбивали просто за те, що хтось не захотів зізнаватися, де заховав гроші… От і головний герой стрічки Сенцова на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував. На цьому шляху Володя (він же Носоріг) втрачає всіх, кого любив і хто любив його. І лише тоді починає замислюватися над тим, що не так жив.

Олег Сенцов виношував задум цього фільму десять років

«Десять років я знімав фільми в себе в голові», - каже режисер. А ще він любить залучати у свої фільми непрофесійних акторів. Для режисера головне – зовнішня схожість, тому він обирав виконавців ролей серед спортсменів, військових. У масових сценах знімалися мешканці Кривого Рогу, Львова і Києва, де відбувалися зйомки. Продюсер фільму Денис Іванов.

Фільм створений у копродукції України, Польщі та Німеччини. Денис Іванов зазначає, що «Носоріг» - перша українська кримінальна драма.

Стрічка цікава і тематикою, і правдивістю відображення життя в 90-х роках минулого століття, і акторською грою. У фільмі звучать пісні популярних 25 років тому виконавців і гуртів – Юрка Юрченка, «Аква Віти», «The вйо», «Ненсі», а на весіллі головного героя грають і співають Олег Скрипка і його «Воплі Відоплясова». Коли «братки» ідуть на «розборки», звучить пісня «Еслі с другом вишел в путь, вєсєлєй дорога»… Для тих, чия юність припала на «лихі 90-ті», і для тих, хто народився вже в новому тисячолітті, фільм «Носоріг» буде цікавим як віддзеркалення певного часового проміжку, періоду, який став історією, і до якого не хотілося б повертатися. Хіба на екранах кінотеатрів…

Читайте також: Порошенко зустрівся з Сенцовим: говорили про єдність країни перед російською загрозою

Схожі новини