Передплата 2024 «Добрий господар»

Котяче царство

На японському острові Тасіро живуть близько 100 людей і... 500 котів

За 14 кілометрів від японського узбережжя є острів Тасіро, але в багатьох довідниках його називають Острів Кішки. Займає невелику площу — лише 3,14 км, але вона буквально заповнена нявкаючими створіннями. На острові два селища. Колись тут було шовкове виробництво. Щури і миші завдавали шкоди гусеницям шовкопряда, тому сюди привезли котів.

На острів часто припли­вали ночувати рибалки. Відчувши аромат рибки і тепло багаття, до них звідусіль прибігали мурчики. Якщо улов був багатим, рибалки вважали це удачею, яку притягли коти, за що на них чекала щедра ви­нагорода… А от собак тут ніхто не тримає.

Котикам на острові можна все! Вони нікого не бояться, хо­дять і сплять, де хочуть, їдять, що хочуть. Це справжнє котяче царство і рай. У центрі острова є навіть котячий храм.

За легендою, одного разу одна з кицьок загинула під об­валом скелі. Люди дуже за­смутилися. Її поховали з по­честями, а поруч з цим місцем збудували храм. У ньому ручка дверей зроблена у вигляді ко­тячої лапки. Тепер біля вівта­ря можна побачити пожертви: камінчики, котячі статуетки, іграшки і навіть консервовану рибку.

Котячий храм, а біля нього – пожертви. Фото з відкритих джерел
Котячий храм, а біля нього – пожертви. Фото з відкритих джерел

1995 року на острові жило близько тисячі чоловік, але за­раз залишилося близько ста. Молодь виїхала до великих міст, і навіть місцеву школу закрили, бо вчити не було кого… Старо­жили бояться за котячий рай, адже якщо тут не з’являться нові мешканці, він зникне.

Уся надія на туристів. За сло­вами власника місцевого готелю, острів відвідують близько ста ту­ристів щодня. Економічна ситу­ація на острові за рахунок цього покращується, але котам це не на користь: вони ризикують заробити ожиріння… Віднедавна з’явилися інструкції, що забороняють приїж­джим годувати мурчиків.

У 2011 році Японію стру­сонуло стихійне лихо. Див­но, але цунамі Котячий острів пережив досить легко. Люди звернули увагу, що коти див­но поводяться, і всі — і коти, і люди — вирушили у центр острова. Відтоді тут кажуть, що в цей день коти віддали по одному зі своїх 9 життів, щоб люди вижили… Після цього люди попросили привезти сюди якомога більше їжі для котів. А з будівель у першу чергу відновили Храм Кішки. Острів’яни не сумніваються: поки тут живуть кішки, з ост­ровом все буде гаразд!

Схожі новини