Передплата 2024 «Добрий господар»

Врятувати майора Петраківського!

Героя-спецназівця, який після поранення у зоні АТО два роки був у коматозному стані, ставлять на ноги в одному з найкращих медцентрів Америки.

15 грудня посол України у США Валерій Чалий прийме у Вашингтоні відставного офіцера Петра Петраківського, щоб обговорити хід лікування його сина Олександра, учасника АТО, майора спецназу, якого удостоєно звання Героя. Після вкрай складного поранення здоров’я 28-річному воїну повертають у медичному центрі TIRR Memoril Hermann, що розташований у Х’юстоні. За сприяння глави нашої держави, кошти на лікування за океаном (в еквіваленті 542 тисячі доларів) знайшли у бюджеті.

Все сталося 20 липня 2014 року неподалік окупованого бойовиками Луганська. Командування ЗСУ розробило спецоперацію, в ході якої до місцевого аеропорту мала прибути велика колона підмоги. Фронтова розвідка доповідала, що дорога до кінцевої точки безпечна. І все ж в останні хвилини перед рейдом тодішнього капітана спецназу Олександра Петраківського попросили перевірити це. Завдяки своєму досвіду Сашко виявив добре замасковану ворожу засаду, яка готова була знищити колону у підготовленій пастці. Сповістив про це командирам, а сам прийняв бій з переважаючими силами сепаратистів. Завдяки цьому було врятовано життя сотень наших бійців. Самому ж командиру групи не пощастило: отримав тяжке поранення у голову. Сталося це через кілька хвилин після того, як свій кевларовий шолом офіцер віддав рядовому бійцеві, який втратив каску. Як з’ясувалося згодом, той шолом Петраківського захистив підлеглого від семи осколків. Стікаючи кров’ю, капітан продовжував керувати боєм, а коли він закінчився, ліг на стіл хірургів лише після того, як пересвідчився, що медичну допомогу надали всім його пораненим хлопцям...

Після невдалої операції у Харківському госпіталі в Олександра зупинилося серце, він упав у кому. Не дало позитивних результатів багатомісячне лікування у Львові, Києві. Через критичний стан пацієнта його відмовилися брати до себе німецькі медики. Петраківським натякнули, щоб готувалися до найгіршого, та вони не опускали рук. Зібравши благодійні кошти, повезли Сашка до світових світил в Ізраїль, Польщу. Батько Олександра готовий був продати його Золоту Зірку, щоб знайти гроші для лікування у США. У справу втрутився президент Петро Порошенко. За його вказівкою Петраківського-молодшого після контактів із зарубіжними медцентрами рейсом МАУ доправили в американський Х’юстон.

Батьки Олександра задоволені високим рівнем лікування, обслуговування у США, а також допомогою волонтерів з України і діаспори. Сказали кореспонденту “Високого Замку”, що “справи ідуть у потрібному руслі”. Хоча переживають, чи вистачить виділених державою коштів, щоб поставити Сашка на ноги. Адже лише доба перебування у лікарняній палаті обходиться у 3633 долари. Кожна медична процедура — це додаткові великі витрати. Скажімо, одна ін’єкція препарату, який повинен би суттєво поліпшити стан хворого, коштує від 7 до 10 тисяч доларів. “Гроші ідуть як вода крізь пальці... — бідкається Петро Станіславович. — Якщо рідна Україна-ненька знову не допоможе, не знаю, як з цієї біди вийдемо...”.

P.S. Для тих, хто готовий допомогти у закордонному лікуванні Героя України майора Олександра Петраківського, повідомляємо реквізити банківської картки його батька, Петра Петраківського, у Приватбанку — 4731 2171 0824 5547.

Схожі новини