Передплата 2024 «Добрий господар»

Тости у день народження Яремча: за покращення сервісу!

Журналіст «ВЗ» побувала на святкуванні Дня курортної столиці Прикарпаття.

Один із найбільших курортних центрів Прикарпаття — Яремче — відзначив День міста. Згідно з архівними документами, містечко (спочатку це було село міського типу) засновано у 1787 році. Статус міста-курорту йому присвоєно у 1963 році.

Яремчани та туристи святкували два дні. Святковий концерт та забави спочатку відбулися у Romantik Spa Hotel. Запальні Арсен Мірзоян з гітарою разом із Віталієм Козловським і Світланою Тарабаровою заспівали «Червону руту». Пізніше до них приєдналися власник цього готелю Іван Гаврон, актор Віталій Борисюк та телеведучий В’ячеслав Соломка, а також усі гості. Наступного дня святкування перемістились у центр міста. На свято приїхало чимало туристів та українських знаменитостей, зокрема співачка, народна артистка України Ніна Матвієнко, бізнес-леді, громадська діячка Влада Литовченко.

Гостей, які завітали на концерт, пригощали традиційними гуцульськими стравами: баношем, грибною юшкою з пампушками, курятиною та свининою на грилі. Запікали на рожні барана, рибу, смажили кров’янку. І ось столи накриті, келихи наповнені вином та фірмовим пивом зі Станіславова — час давати старт концерту.

Співачка Світлана Тарабарова завітала на ринок автентичних гуцульських товарів.
Співачка Світлана Тарабарова завітала на ринок автентичних гуцульських товарів.

Згодом молодь «підтягнулася» до танцмайданчика перед сценою. Святкування з частуванням тривали аж до ранку.

Щоб відчути весь колорит відпочинку у Яремчі, журналіст «ВЗ» разом із зірками шоу-бізнесу вирушила на екскурсію стежкою Довбуша, покаталася на квадроциклах, пірнула у річку Прут.

Відпочинок на лоні красивої природи.
Відпочинок на лоні красивої природи.

Стежка Довбуша тримає таємниці кількох поколінь. Подейкують, в цих місцях можуть бути закопані скарби Довбуша. Вхід для туристів платний — 10 гривень. За викинуту пластикову пляшку чи інше сміття — 100 гривень штрафу. Місцеві кажуть, останніми роками стежка стала чистою, прибраною. А колись це був міні-полігон побутових відходів... Частково чистота стежки — заслуга Прикарпатського національного природного парку, який доглядає за заповідником. На деревах є спеціальні вказівники (аби не заблукати, не звернути з дороги. — Авт.), а також інформаційні дошки. Мандрівку стежкою Довбуша можна порівняти з тренуванням у тренажерному залі. Тут тобі і кардіонавантаження, і силові вправи. Але є один вагомий «плюс» — свіже повітря, від якого аж паморочиться в голові. Місць для незабутніх фото тут чимало — від красивих смерек до могутніх скал та гір. І ось ми вийшли на полонину, звідки відкривається чудова панорама Яремча. Містечко виглядає мініатюрним, як на долоні. У сонячну погоду звідти видно Надвірну та Івано-Франківськ. Як піднімешся на гору Маковицю, таке враження, що дістанеш руками неба.

Віталій Козловський вирішив на День Яремча виступити у двох ролях: співака та кулінара.
Віталій Козловський вирішив на День Яремча виступити у двох ролях: співака та кулінара.

Як розповів «ВЗ»готельєр Іван Гаврон, у Яремчі багато переваг для туристів: чисте повітря, гори, природа, цілющі джерела, сплав на швидкісних річках. Зверніть увагу і на європейські стандарти обслуговування у готелях, де є SPA-процедури. У містечку працює понад сотня сертифікованих готелів, кількасот ресторанів, приватні садиби. На день Яремче може прийняти 20 тисяч туристів. Взимку у Яремчі 70-відсоткове завантаження, влітку трохи менше.

Влада та підприємці Яремча виношують плани покращення курорту. Біля водоспаду Пробій над річкою Прут облаштують променадну зону, щоб гості міста могли насолоджуватися красою природних багатств Яремча. П’ятнадцять метрів променаду уже збудовано. Загалом променадна зона матиме 450 метрів.

«Реалізовувати проект нам допоможе німецький підприє­мець, який буде виконавцем робіт, — наголосив Іван Гаврон. — Оглядовий майданчик зведуть з якісних матеріалів за європейськими стандартами. У цій зоні постануть міні-харчевні, де продаватимуть бринзу, попкорн, шашлики, ковбаски на грилі, карпатський чай, десерти… Фішка цього проекту — збереження дикої природи. Під час будівництва не знищимо жодного дерева, хіба підчистимо кілька гілок, аби каньйон було добре видно. Сюди люди будуть приходити, щоб психологічно підзарядитися, відпочити. Будуть лавки, освітлення, смітники». Ще один перспективний проект курортного містечка — співочий водоспад Пробій. Водоспад матиме «музичне освітлення», вночі лунатимуть пісні з репертуару Володимира Івасюка. «Яремчанські гори — співучі, тут народилося багато творчих проектів, — продовжує пан Іван. — Народився перший український мюзикл «Червона рута». Пісні Івасюка теж беруть початок з цих каньйонів та водоспадів. То чому б не зробити співочий водоспад на його честь?».

Запитую про недоліки курортного містечка. «Найбільша проблема, яка перешкоджає розвитку туризму у Карпатах, — жахливі дороги, — каже Іван Гаврон. — Вкрай знищена дорожня траса з Івано-Франківська до Яблунецького перевалу (сто кілометрів). Ремонт траси весь час переносять... Нещодавно запустили потяг “Київ-Рахів”, який курсує через Яремче. Це дало суттєвий приріст туристів. Але пасажири нарікають на некомфортні вагони. Влітку не працюють кондиціонери, взимку занадто “кочегарять”. Мої друзі скаржилися, що вікно у купе не закривалося, діри затикали рушниками».

Фото з приватного архіву Romantik Spa Hotel та автора

Схожі новини