Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Потрібен нам берег азовський

Ціни на українських курортах високі, але сервіс «ненав’язливий». Номер без санвузла — від ста гривень за добу

Цьогоріч попит українців на курорти Болгарії знизився на 35-40%. Однією з причин є нашестя росіян, а ще — скромні заробітки українців, які економлять на відпочинку. Хоча Туреччина стала дешевшою, їхати туди не надто безпечно — теракти можуть прогриміти і в курортних зонах. То що, єдиний вихід — відпочивати на вітчизняних пляжах Чорного та Азовського морів? Попит на українські курорти є. Під час червневих вакацій у Генічеську був “туристичний апокаліпсис”: пляжі вщерть забиті, у готелях, приватних віллах — аншлаг, у магазинах бракувало продуктів... Після окупації Криму українці активніше відпочивають на своїх курортах — у Затоці, Одесі, на Арабатській Стрілці тощо.

«Цього року хотіла поїхати з сім’єю на відпочинок на берег Чорного моря, - розповіла “ВЗ” 45-річна Наталія Кравченко. - Більш-менш нормальне помешкання на Одещині можна знайти за 600-700 гривень за добу, гірші умови коштують від 200 гривень. Оглянула окремі пропозиції житла та харчування (більшість власників пропонують окрему плату за сніданок, обід і вечерю). Здивувалася, за що маю платити такі шалені суми. У кімнаті ніхто не прибиратиме, не змінюватиме постіль, рушники та туалетний папір. За що маю викласти 700 гривень за добу? Якщо їхати з сім’єю на 10 днів, тільки за житло доведеться викласти 7-15 тисяч. Плюс витрати на дорогу і харчування потягнуть від п’яти тисяч гривень. За таку вартість краще поїхати до Болгарії, Туреччини чи Єгипту. Там отримаємо “все включено”. В Одесі на туриста ніхто не зважає. Власники садиб не торгуються, зверхньо відповідають: “Не підходить — не беріть!”.

Журналіст “ВЗ” промоніторила ціни та пропозиції на житло в курортних регіонах України. У селищі Курортному Одеської області найдешевше житло можна орендувати за 80 гривень на добу без харчування), якщо з харчуванням — від 200 гривень. Деякі господарі пропонують сніданки за 60 гривень: яєчня, два шматочки вареної ковбаси, кава, бутерброд з сиром, вівсянка. Навіть за дітей до трьох років треба платити 75% вартості оренди помешкання.

Ще одна особливість Курортного — у пікові місяці (липні-серпні) ціни на проживання зростають удвічі. Більш-менш пристойна кімнатка з душем, туалетом, телевізором, холодильником-баром — від 500 гривень за добу, коли такий варіант у червні коштував щонайменше на 150 гривень дешевше.

У Затоці Одеської області бази відпочинку пропонують кімнати за 210-450 гривень. Економваріант (без санвузлів) — 100-125 гривень за добу. Серед переваг за додаткову оплату - двоспальне ліжко, кондиціонер, телевізор (кабельне ТБ), санвузол. У кожному номері одне додаткове місце. Є бонус - вихід з номера на відкриту терасу з видом на море.

Відпочинок у самій Південній Пальмірі витягне з гаманця щонайменше десять тисяч гривень (за сім днів). Вибір житла тут чималий — пансіонати, санаторії, готелі, приватні будинки. Турфірми навіть визначили пропозиції, розраховані на вміст гаманця, - економ-клас, середній рівень, середній рівень плюс, високий. Доба проживання у готелі — від 900 гривень. Умова — під час бронювання житла треба заплатити 1% туристичного збору від вартості проживання. У середньому помешкання у квартирах обійдуться у 300 гривень за добу.

Є попит на Арабатську Стрілку — піщану косу-півострів на Азовському морі. Тут хороший клімат, є всі умови для сімейного відпочинку. На пляжах — чистий пісок, море завжди тепле. Двомісний номер у приватному секторі Арабатської Стрілки витягне з гаманця 200-450 гривень на добу, а номер з покращеними умовами — 600. Власники помешкань пропонують WI-FI, трансфер від залізничного вокзалу (200 гривень) та організацію поїздок до термальних джерел (20 гривень).

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини