Передплата 2024 ВЗ

Не потрібен нам берег болгарський – потрібен турецький

Через навалу російських відпочивальників попит українців на курорти Болгарії  знизився на 35-40%.

Літній відпочинковий сезон набирає обертів. З кінця квітня туристичний сезон стартував на курортах Туреччини. Із червня українці мандрують на європейські пляжні курорти — в Італію, Іспанію, Болгарію, Хорватію. Цього року, кажуть власники турфірм та туроператори, попит українців на Болгарію знизився на 35-40%. Для цього є вагомі причини. Оскільки курорти Туреччини та Єгипту закриті для росіян, наші східні сусіди їдуть відпочивати до Болгарії. Українці не надто хочуть бачити “фейси” росіян на болгарських пляжах. Українці тепер надають перевагу турецькому берегу.

«Торік я зі сім’єю відпочивав на Сонячному березі в Болгарії, - розповів “ВЗ” 50-річний працівник салону краси, лікар Олександр Береговець. - Уперше в житті незадоволений відпочинком на морі. Ніколи більше не поїду до Болгарії. По-перше, нас везли некомфортним автобусом у якому майже одразу зламався кондиціонер. Діти по дорозі плакали, дорослі втрачали свідомість від виснаження... По-друге, на Сонячному березі відпочивало багато росіян, які поводилися зверхньо, ніби вони там господарі. Не бракувало у Болгарії також жителів “ДНР” та “ЛНР”. Приїхали на дорогих машинах з прапорами своїх “республік”... Було некомфортно відпочивати в такій “компанії”. Одній сім’ї з Дрогобицького району Львівщини викрали з-під готелю автомобіль. Написали заяву в міліцію, але додому поверталися автобусом...”. До речі, крадіжкт авто в Болгарії - не рідкість.

Як розповіла “ВЗ” директор туристичної агенції “Поїхали з нами” Оксана Гутник, попит українських відпочивальників на Болгарію зберігається, але є дещо нижчим, ніж минулих років. Одна з причин — російські туристи окупували Болгарію, бо у Туреччині вони “персони нон ґрата”.

Але серед причин того, що цьогоріч українці менше їдуть у Болгарію, — не лише російські відпочивальники. Це також тотальне збідніння українців, які економлять на літньому відпочинку.

Цьогоріч турки запропонували для українців хороші ціни на відпочинок на своїх курортах. Авіатур до Туреччини дешевший, ніж до Болгарії. Якщо летіти літаком, то семиденний тур на двох із харчуванням “усе включено” можна знайти за 550 доларів (у тризірковому готелі). У чотиризірковому готелі — 650 доларів на двох, у п’ятизірковому — 800. Для порівняння, авіатур до Болгарії стартує від 550 євро (разом з візою). У вартість входить семиденний відпочинок, переважно з дворазовим харчуванням. Автобусні тури до Болгарії — від 200 євро.

“Туреччина для українців - безвізова, а у Болгарію потрібна віза, - розповідає Оксана Гутник. - Авіапереліт до Болгарії дорожчий, автобусом туди добиратися 24 години. До Болгарії тепер їдуть хіба що ті туристи, які там відпочивають роками і дуже її люблять”.

Альтернативою Болгарії є також Єгипет. Торік влітку відпочинок у Єгипті був трохи дешевшим, ніж цього року. “Якщо аналізувати бронювання літніх турів українців, то на першому місці — Туреччина, на другому — Єгипет, на третьому — Болгарія, - наголосила пані Оксана. - Далі у рейтингу — Чорногорія, Кіпр, Крит, Греція. Наші відпочивальники також люблять і курорти Хорватії, але вони дорожчі”.

Чи є попит на морський відпочинок в Україні? Оксана Гутник запевняє, цього року турфірми отримують запити на відпочинок в Одесі, але туристи їхати туди не поспішають. “Торік усі активно запитували і їхали на південний берег України, — в Одеську та Миколаївську області, - наголошує директор турагенції. - Відпочивати у Херсонській області не надто хочуть, бо близько до зони АТО. Якщо і беруть Херсонщину, то лише перешийок поруч з Одеською областю. Цього року цікавляться відпочинком у Карпатах та екскурсійними турами по Україні на три-чотири дні”.

Фото автора

Схожі новини