Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Реабілітаційний центр для «атошників» відкриють на Старосамбірщині

Відновлювати базу відпочинку «Росохи SAS NEST» взялися усім миром.

Боєць добровольчого батальйону “Чернігів” Назарій, який нині перебуває у селі Росохи, розповів, що власниця санаторію у цьому селі Віра Нанівська віддала приміщення у тимчасове користування бійцям АТО. “Будівля п’ять років не використовувалася, а тому потребує ремонту, - каже боєць. - Потрібні сантехніка (змішувачі, унітази), фарба, гумове покриття на спортивний майданчик тощо”.

Зі слів Назарія, це місце дуже гарне, навколо гори. Тут зможуть пройти реабілітацію усі охочі військово-

службовці. Відкриють двері й для тих, хто зі сходу або Центральної України захоче більше дізнатися про західний регіон. У будівлі є великий конференц-зал. На базу завітали волонтери з Латвії, які приймали у себе поранених хлопців зі сходу. Латвійці зустрілися з хлопцями тепер уже на українській землі.

Я вирішила дізнатися про Віру Нанівську більше. Адже далеко не кожна людина готова віддати своє приміщення для користування чужим людям... У “Вікіпедії” прочитала про неї таке: “Громадська діячка, вчена, експерт з питань державного управління. Навчалася, зокрема, у Львівському університеті ім. І. Франка. Родом зі села Росохи”. А у рубриці “громадська діяльність” є й така інформація: “У серпні 2011 р. був оприлюднений так званий “лист десятьох” - лист української інтелігенції на підтримку політики президента Віктора Януковича. Одним з десятьох підписантів була Віра Нанівська”. Підтримувала Януковича, а зараз підтримує воїнів АТО? Я зателефонувала пані Вірі, вона живе і працює у Києві, і ось який вийшов у нас діалог.

“Віро Теодорівно, розкажіть про базу, яку тимчасово віддали “атошникам” в користування. Чи не хочете її продати, адже хлопці роблять там ремонт?”. “Це житлові приміщення, у яких колись жили мої предки. Це не є класичний санаторій чи готель, - відповіла пані Віра. - Час від часу там відпочивали люди. Але мій чоловік помер, за будинком ніхто не доглядав. “Атошники” там уже рік. Їхнє перебування у часі не обмежується. Продати будинок поки що не готова...”. “У Трускавці з бійців вимагають кошти за реабілітацію. З вашого боку — це благородний жест?” - запитую. “Для “атошників” це все безкоштовно, але вони мусять знайти ресурс, щоб там нічого не протікало і не валилося...”.

“Прочитала в Інтернеті, що ви свого часу підписали лист на підтримку Януковича”. Мені сказав Дмитро Павличко, чи то хто, що такий лист треба підписати, я сказала: “Добре!”. “А ви підтримували Януковича?” - запитую. “Та ні. Про мене таке “Вікіпедія” написала? Це просто хамство”...

Про реабілітаційний центр у селі Росохи, який самостійно організували “атошники”, написала на своїй сторінці у “Фейсбуці” львівська волонтерка Марина Якушева. “Фінансів дуже мало, спонсорів нема. Дуже прошу долучитися і допомогти хто чим може, - написала Марина. - Потрібні: спортивне приладдя (м’ячі, шахи, велосипеди тощо), а також будівельні матеріали та побутова хімія...”.

Якщо у вас є можливість допомогти бійцям облаштувати реабілітаційний центр, телефонуйте за номером: 067-713 -05-26 (Марина Якушева).

Схожі новини