Передплата 2024 «Добра кухня»

Офіціанти у Львові, як перекотиполе...

Через низьку оплату праці вони масово мігрують навіть з престижного кафе чи ресторану — переважно до Польщі

“За день у мене звільнилося... дві зміни офіціантів, - жаліється знайомий, який є власником кількох кафе у Львові. - Поїхали працювати в Польщу. Ніяк не можу підібрати в ресторан нові надійні кадри. Люди працюють місяць-два і звільняються”. Причини — не найкращі умови праці та низька зарплата. У середньому офіціанти та кухарі заробляють у Польщі від п’яти тисяч злотих. Чимало українців, попрацювавши у Польщі, потім їдуть на роботу у Німеччину, Англію чи навіть в Арабські Емірати.

«Працівники закладів громадського харчування мігрують по різних закладах насамперед через низьку оплату праці», - впевнена незалежний ресторанний критик Мар’яна Ропач.

Журналіст “ВЗ” поспілкувалася з офіціантом, який, власне, нещодавно звільнився з однієї популярної в центрі кав’ярні. “Маю трирічний стаж роботи офіціанта, - розповів 23-річний Максим. - Останнє моє місце праці — кафе, яке дуже популярне серед туристів. У вихідні це не робота, а пекло-конвеєр. Після зміни валився з ніг. Наступного ранку виходив втомленим на роботу, бо як слід не відпочив. Через напружений графік у мене почало здавати серце. Несила було терпіти, як тебе начальник зміни обманював на чайових. Система така. Офіціант приносить чайові, кладе у загальну касу. В кінці зміни гроші розділяють між усіма офіціантами. Начальника зміни впіймали на нечесному розподілі: собі — більше, “чорноробам” — мізер. Спробував сказати, що треба справедливо розподіляти “гонорар”, у відповідь почув: “Будеш виступати, взагалі нічого не отримаєш”…

Максим, що на місяць заробляв близько трьох тисяч гривень, плюс чайові (до 500 гривень). За оренду помешкання платив майже всю суму. Грошей із зарплати не вистачало навіть на повноцінне харчування, вже не кажучи про одяг, розваги. Зараз шукає нову роботу. Хоче поїхати у Польщу, там зароблятиме щонайменше втричі більше. Плюс польські ресторатори забезпечують житлом, харчуванням, навчальними курсами та тренінгами. “Звичайно, там теж треба “пахати” з ранку до ночі, але принаймні знаєш, за що працюєш”, - підсумував Максим.

Ресторатор Вардкес Арзуманян розповів “ВЗ”, що з його закладів офіціанти масово не звільняються. Про причини кадрового відтоку в конкурентів сказав так: “Хороші офіціанти добре заробляють і у Львові, і за кордоном. Ми намагалися проаналізувати причини міграції кадрів на прикладі будівельників. З’ясувалося, що вони переїжджають зі Львова працювати в інші міста не так через фінансове питання, як з інших причин, зокрема, щоб втекти від сімейних проблем, часом від суворої жінки”. За словами пана Вардкеса, у Польщі офіціанти платять 18% податку з чайових, а в Україні це не оподатковується.

“Відтік офіціантів найбільше трапляє­ться влітку, бо в цей період зазвичай працевлаштовуються студенти, - розповіла “ВЗ” власниця кафе Олена. - Робота - виснажлива, вимагає стресостійкості, манер спілкування з гостями закладу. Левова частка студентів не мають навичок роботи з людьми, вміння виходити з конфліктних ситуацій. Молодь приваблює можливість отримати високі чайові. Але їх ще треба вміти заробити. Якщо студент ввічливий, комунікабельний, вміє знайти підхід до гостя закладу, знає кілька іноземних мов, то може добре заробити на чайових — від 100 гривень за день. Якщо ні — сидітиме на голу ставку у 2,5-3 тисячі гривень на місяць”. А тим часом…

За даними аналітиків компанії OLX, працедавці Львівської області найчастіше шукають будівельників, офіціантів та продавців, найменше — працівників культури та мистецтва. У літній сезон роботодавці готові брати на роботу людей без досвіду і кваліфікації (на посаду промоутерів, продавців морозива чи інших товарів). Щодо вакансій для офіціантів, то працедавці пропонують їм зарплату у 110 гривень за добу, плюс чайові. Обіцяють забезпечити їх транспортом у нічний час. n Більшість офіціантів тримаються на роботі заради хороших чайових.

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини