Передплата 2024 ВЗ

А де ж стипендії?

Студентам українських вишів затримали їх уже на тиждень. А студентські викладачі не одержали зарплати...

У Львові назріває друга “студентська революція”. Уже тиждень, як спудеям затримують виплату стипендії (зазвичай виплачується у 20-х числах місяця), а викладачам вузів — зарплату. Молодь жартує: якщо до наступного понеділка ситуація не виправиться, не виключено, що вийдуть на акції протесту...

«Ходять чутки, що виплатять стипендію лише наприкінці місяця або взагалі не будуть платити, - обурюється студент Української академії друкарства Олексій. - Мало того, що нещодавно нам зняли зі стипендії індексацію, так тепер узагалі не виплачують! Знаю, що в “універі” середня стипендія була 1200 — 1100 грн., а тепер стала 800, а підвищена стипендія — 900 грн. Не розумію, як люди виживають у гуртожитку...».

Як повідомили журналісту “ВЗ” у бухгалтерії ЛНУ ім. І Франка, причиною затримки стало те, що Міністерство освіти і Міністерство фінансів України спільним наказом затвердили Паспорт бюджетної програми. Та наразі освітянське відомство ще не підписало цього паспорта — єдиного документа для усіх освітніх галузей, який, зокрема, визначає використання бюджетних коштів. У зв’язку з цим у Держказначействі не провели платежі для державних освітніх установ. Відтак студентам і працівникам освіти доведеться чекати на свої стипендії і зарплати за лютий доти, доки Міносвіти не підпише і не схвалить паспорт бюджетної програми.

Про те, що корінь проблеми — у міністерських кабінетах, львівські студенти чули. Однак вважають цю інформацію “відмазкою”. “Друг розказав мені, що бюджетна програма по факту уже підписана, - каже “ВЗ” студент Франкового вишу Дмитро. - Після цього гроші на стипендії через казначейство мають іти на банківський рахунок вишу. І ми чули, що ці гроші вже давно там лежать. Але чому виш не виплачує нам їх?”.

Подібна ситуація зі стипендіями і зарплатами викладачів — по всій Україні. Проректор з науково-педагогічної роботи Харківського політехнічного інституту Юрій Сакара також повідомив, що виплати стипендій, заробітних плат та інші фінансові операції вишів, які перебувають у відомстві Міністерства освіти і науки України, призупинено через те, що Міністерство фінансів України не затвердило Паспорт бюджетної програми. «Студенти ХПІ не отримали стипендію у встановлений термін (20 число кожного місяця), - сказав пан проректор. - Вона була нарахована 18 лютого, і університет надав всі необхідні документи до Державного казначейства України. Але казначейство повернуло їх, оскільки досі міносвіти і мінфін не затвердили Паспорт бюджетної програми. Тому Державна казначейська служба не проводить платежі бюджетних установ. Як тільки Паспорт буде затверджений, стипендія буде виплачена». Ректор Харківського політехнічного інституту Євген Сокол звернувся з цього приводу в МОН України. Там повідомили, що стипендії виплатять, щойно Міністерство фінансів підпише відповідний наказ, але прогнозів щодо точної дати поки немає. Юрій Сакара зазначив, що студентські профкоми деяких вузів Харківщини вже звернулися з листами до міністра фінансів Наталії Яресько - з проханням прискорити прийняття відповідного рішення або, принаймні, пояснити, чому таке сталося.

Коментар для “ВЗ”

Єгор СТАДНИЙ, виконавчий директор Аналітичного центру CEDOS

Така ситуація зазвичай характерна для четвертого кварталу року. Наприкінці року можуть затримувати виплати на місяць-два. Як тільки наближається четвертий квартал, це означає, що коштів стає все менше і менше, бо не затверджений бюджет у країні і коштів не вистачає. Тому визначають пріоритети, наприклад, фінансування лише захищених статей. Але навіть і по захищених статтях іноді не приходить фінансування. Але така дивина, коли це все відбувається на початку року, - вперше бачу. Мені, чесно кажучи, причини цього абсолютно невідомі і незрозумілі. На моїй пам’яті велике обурення такою ситуацією було в освітянських колах у вересні 2013 року.

Схожі новини