Передплата 2024 «Добра кухня»

«Усі повелися на те, що реально отримають роботу... Гроші ж заплатили!»

За курси менеджерів з туризму та гарантію працевлаштування дівчина виклала з кишені 3500 грн. Але роботи у туристичній фірмі так і не отримала... 

До редакції “ВЗ” звернулася 29-річна Юлія Іванченко, яка розповіла, що стала жертвою афери. Дівчина закінчила університет ім. І. Франка, факультет міжнародних відносин (володіє іспанською мовою). Після декретної відпустки вирішила влаштуватися на роботу у туристичну фірму. В Інтернеті знайшла оголошення про набір на курси з туризму. Підкупило те, що за умови успішно складених іспитів, йшлося у повідомленні, є можливість працевлаштування.

“Туристична компанія, яка організувала курси, — з відомим ім’ям, — каже Юля. — Жодної підозри не викликала. 1,5 місяця ми навчалися у бізнес-центрі. На лекції приходила викладач з університету (з кафедри туризму) та бізнес-тренер. Нас було 16 осіб. Директор туристичної фірми (львівського офісу) також проводив лекції. Він сказав заплатити за курси 2 тисячі грн., і 1500 грн. — за гарантію працевлаштування. Разом — 3500 грн. Дехто заплатив ті гроші одразу, інші доносили під час лекцій. Одна дівчина запитувала, якщо у неї зміняться плани, чи повернуть їй 1500 грн? Директор сказав, що цю суму обов’язково повернуть. Також запевнив, якщо на роботу не візьмуть, кошти “за гарантію” віддадуть”.

Курси ця туристична фірма проводить у Львові третій рік поспіль. Викладач університету попереджала, що навряд чи їх усіх візьмуть на роботу. Мовляв, курси відвідують п’ятнадцять-двадцять осіб, а роботу отримують двоє-троє. “Всі повелися на те, що реально отримають роботу, — каже Юля. — Гроші ж заплатили! Я після декрету не хотіла повертатися у викладання, хотілося спробувати чогось нового”. Після завершення курсів Юлю і ще трьох дівчат директор туристичної фірми пан Сергій взяв на фірму на стажування...

Завдання, яке поставив перед дівчатами директор: телефонувати до потенційних клієнтів і запитувати їх, куди б вони хотіли поїхати. На стажування Юля ходила три тижні. “Я дримбала директора, чому в офісі зимно, коли отримаємо ставку? — каже Юля. — Однозначної відповіді не отримувала. Директор повторював, що у нас немає досвіду, а йому потрібна віддача... Бачила, що своїми запитаннями дратую керівника. Коли попередила директора, що не можу завтра вийти на роботу, бо не маю на кого залишити дитину у неділю, це була зачіпка, щоб мене турнути. Директор сказав, щоб не “грузила” його дітьми і на роботу більше не приходила. І додав: “Повертати гроші я не збираюся, бо в тебе був вибір: платити 2 тисячі чи 3500. Тебе ніхто робити цього не змушував”.

Дівчина показує мені сертифікат, який їй видали після успішного завершення курсів — глянцевий бланк, на якому навіть печатки немає... І розписку від Задорожної М. І., яка взяла у Юлії Іванченко 3500 грн. “Директор цієї туристичної фірми позиціонує себе як людина з бездоганною діловою репутацією, — каже Юля. — Але коли дівчата його про щось запитували на курсах, він часом не міг пояснити елементарних речей, наприклад, що таке паливний збір...”.

Я зателефонувала до директора туристичної фірми, аби розпитати про все. “Людина має відповідати певним критеріям, я не усіх беру на роботу, — сказав пан Сергій. — Якщо вона не відвідує курсів, має погані результати на тестах, я не можу її працевлаштувати”. На запитання, чи має він дозвіл на проведення курсів з туризму, відповів, що такий дозвіл має юридична компанія, у статуті якої все це прописано (назву компанії назвати відмовився).

“Дівчата, які ходили до вас на курси, обурюються, що ви берете гроші як гарантію працевлаштування, а на роботу не берете”, — кажу. “Я вам дам контакти дівчат, які дадуть інші коментарі, — що вони задоволені. Вони на роботі уже третій рік”. Коли я зателефонувала наступного дня, пан Сергій уже не був таким ввічливим. Давати контакти дівчат відмовився. “Скільки ви за весь час працевлаштували людей?” — питаю директора. “Точної кількості не знаю. Особисто у мене в офісі зараз працює близько десяти осіб”, — відповів. А потім пан Сергій почав ставити дивні запитання. Мовляв, чи бачила я документи, що Юля справді пройшла курси, чи є документ, який засвідчує, що він брав якісь кошти? Врешті-решт кинув слухавку, заявивши, що більше коментарів не дає…

Фото автора

Схожі новини