Передплата 2024 «Добра кухня»

Кутя з коньяком, вареники з капустою та грибами

Журналіст «ВЗ» записала святкові рецепти зірок на Winter Romantik Fest.

18 січня знову зберемося за Святвечірнім столом на другу кутю (Надвечір’я Богоявлення Господнього). За традицією, на столі має бути дванадцять пісних страв, але кутя буде скромнішою (менше сухофруктів, бо перша кутя — багата, а друга — бідна). Журналіст “ВЗ” відвідала у Яремчі Winter Romantik Fest, де разом із “селебрітіс” вчилася готувати коронні страви Святого вечора — кутю та вареники.

Девіз фестивалю — «Тепла подія холодної зими», його засновником є місцевий підприємець-готельєр Іван Гаврон. Щороку Winter Romantik Fest збирає відвідувачів з усіх куточків України та зірок українського шоу-бізнесу. У програмі фесту — кулінарні конкурси «Найкраща зіркова кутя» та «Найкращі зіркові вареники». Цього року гості фестивалю традиційно дегустували страви зірок і визначили, що «Найкраща зіркова кутя» - кандидата історичних наук, мецената, володарки тилулу “Міс Україна-1995” Влади Литовченко. А «Найкращі вареники» приготувала співачка Наталія Бучинська.

Запитую зірок, які секретні інгредієнти використовували у своїх фірмових різдвяних смаколиках.

Влада Литовченко розповіла, що її кутя — особлива, бо приготована за давніми секретними рецептами. Крім традиційних складників, туди входять чорнослив, волоські горіхи і...трішки коньяку або молочного алкогольного лікеру та меду. Влада не рекомендує додавати до куті цукати, бо страва буде занадто солодкою. Каже, цукатами можна хіба що оздобити страву.

«На різних кулінарних конкурсах моя кутя отримувала перше місце, - каже Влада. - За таким рецептом готують переважно на Гуцульщині. Для мене Різдвяні свята — це програмування на щастя на весь рік. Тому кутя має бути особливою. Бабуся змалку пояснювала мені, що кутя - це каша, яка відкриває в році головні християнські свята».

Вареники від Влади Литовченко мають гуцульську начинку — білі гриби, квасолю, цибулю та дрібку червоного перцю для гостроти. “Білі гриби треба перемолоти, - каже. - Така начинка — рідкісна. Тому варениками можна здивувати гостей”.

Народна артистка України Ольга Сумська додає до куті кілька столових ложок коньяку та вишні. Їх можна брати з компоту. Якщо господиня має заморожені вишні — розморозити, якщо сушені - запарити. “У коньяковій куті вишні захмеліють, - сміється Ольга. - Плюс додаю ще подрібнену курагу, мигдаль, волоські горіхи, запарені родзинки. Для смачної куті треба брати пшеницю спеціального сорту, яка швидко вариться. Мак - ретельно перетерти. Колись я терла мак у ступочці. Тепер на це бракує часу, перемелюю в блендері”.

Запитую, чи не занадто калорійна кутя? Це ж Різдво! - відповідає Ольга Сумська. - Після посту трохи калорійності не завадить. На Святвечір готую вареники з грибами та цибулею. Вдома рідко готую вареники. Під час концертів можу собі дозволити тарілочку вареників з вишнями, маком.». Заслужений артист України Віталій Борисюк минулі роки зустрічав Різдвяні свята за кордоном. Для приготування куті брав з собою мак, пшеницю, сухофрукти. «В Австрії та Італії ми з сім’єю вчили шеф-кухарів готувати нашу смачну кутю, - пригадує Віталій. — Вони казали, що не їли такої смачної страви. Люблю, коли зерно не дуже розварене, цупке і тріскає. Не люблю дуже солодку кутю. Додаю туди мед, цукру — ні. Обов’язково треба додати 50 грамів доброго коньяку. На Святвечір готую вареники з капустою та грибами. З картоплею не люблю. Шаленію від вареників з вишнями! Моя дружина Ольга любить вареники з солоним сиром, а я — з солодким».

Співачка Наталія Бучинська каже, що для своєї фірмової куті використовує мак, перетертий в макітрі (він має особливу енергетику). “Здавна тру мак з татом, більше нікому не довіряємо цю справу, - каже співачка. - У кутю ще додаємо цукру, грецькі горіхи. Приготування куті та вареників до святвечірнього столу — особлива робота, яка мене надихає. Мої улюблені вареники — з картоплею, сметаною та шкварками. Моя мама не порушує сімейну традицію багатьох українців — щонеділі ліпить вареники. Нікому не довіряє цю справу. Дві-три години ліпить, а ми за 15 хвилин усе з’їдаємо”.

“Український Різдвяний Рамадан” - нищівний удар по фігурі. Смачна кутя, голубці, вареники “осідають” на проблемних зонах. Як повернути себе у форму після святкувань і щедрих застіль? З власного досвіду знаю, що треба обмежити вуглеводи і щодня пітніти у тренажерному залі. Перші втішні результати на вазі можна побачити за півтора тижня виснажливих тренувань. А як “зганяють пампушки” зірки? Що радять фітнес-тренери?

Ольга Сумська розповіла “ВЗ”, що після Різдвяних свят варто “сісти” на вівсяну дієту. «Після 18-ї - не їсти! Це для мене найкращий варіант, - каже акторка — Люблю трішки розслабитися і поїсти. Іноді стаю на вагу, а там плюс три кілограми. Скаженію від того, що побачила. Тоді усі мої «різносоли» закінчуються. Харчуюся вівсяною кашею, пісним борщиком. Інший варіант дієти — цілий день їм фрукти або гречку з кефіром. Помагає також «дрібне харчування»: п’ять-шість разів на день малими порціями. Прекрасний варіант схуднення — роздільне харчування (не змішувати білки з вуглеводами). Але де-не-де «заносить», не дотримуєшся правил. Хочеться тістечка, цукерочки. Адже ми — жінки, треба підсолоджувати життя».

Тренер з силового та аеробного фітнесу, майстер спорту зі спортивної гімнастики Валерія Лісова рекомендує не поспішати одразу займатися в залі в режимі нон-стоп чи влаштовувати голодні дні. “Постарайтеся входити в форму поступово, без стресу для організму та удару по здоров'ю, - наголошує Валерія. - Перейдіть на розмірене повноцінне харчування малими порціями (5-6 разів на день), виключіть з меню "фаст-фуд" та солодощі. Вживайте фрукти та овочі, випивайте по 1,5-2 літри чистої питної води протягом дня. І, звичайно, — спорт. Без нього ніяк! У залі найефективнішими стануть саме кардіонавантаження. Саме це є найкращим для спалення "вареників", куті. Можна обрати активні групові заняття в залі, або займатися окремо на біговій доріжці, орбітреку, степері. Серед ефективних кардіонавантажень - заняття C ycle на велотренажерах нового покоління. C ycle — найкращий помічник у боротьбі із зайвими святковими кілограмчиками”.

Фото організаторів фестивалю

Схожі новини