Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мирова угода у Святоюрському сквері: дев’ять дерев підуть під сокиру

Рух громадського транспорту відновлять через два тижні.

Реконструкція площі Святого Юра нарешті може продовжуватися. Посадовці Львівської міської ради підписали з активістами громадської ініціативи «Врятуй сквер Св. Юра» мирову угоду, яка передбачає, що через сквер таки проляже дорога. Щоправда, лише для тролейбусів. Одним з пунктів угоди є те, що активісти не блокують роботи мерії, але погоджуються з тим, що в зеленій оазі доведеться зрізати дев’ять дерев. Нагадаємо, у попередньому проекті прокладення дороги в сквері мали пустити під сокиру понад сорок зелених насаджень.

Історія із блокуванням робіт у сквері тягнеться ще з літа. Активісти лягали під будівельну техніку, розвішували у сквері плакати на захист зелених насад­жень, влаштовували пікніки... Згодом, щоб врятувати сквер, подали на Львівську міську раду кілька судових позовів: частину у Львові, частину — в Києві.

Як сказала начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич, міськрада виконала зобов’язання щодо прозорості та оприлюднення усіх необхідних документів проекту реконструкції площі Святого Юра. “Мирова угода підписана між трьома сторонами: позивачем, Львівською міською радою та виконавчим комітетом Львівської міськради, - каже юрист. - Очікуємо підписання угоди ще від Інспекції Архбудконтролю”.

Начальник управління архітектури Львівської міськради Юліан Чаплінський додав: “Мирова угода щодо скверу Святого Юра - хороший прецедент для того, аби наступні міські конкурси проводили максимально відкрито, прозоро, і щоб не було таких неприємних моментів в історії нашого міста. Сподіваюсь на якнайшвидший запуск тролейбусів через площу Святого Юра”.

До прокладання дороги для тролейбусної мережі приступають ЛКП «Зелений Львів», турецька компанія «Онур». “Думаю, упродовж двох тижнів ми виконаємо роботи, відновимо рух громадського транспорту”, - повідомив директор ЛКП “Львівавтодор” Олег Береза.

Про деталі мирової угоди журналіст “ВЗ” запитала в активіста громадської ініціативи «Врятуй сквер Св. Юра» Антона Савіді: “У сквері зрубають мінімальну кількість дерев. Деякі насадження, які є в локації прокладення дороги, вже пересадили в інше місце. Доля скверу, який перетвориться в болото, нас не влаштовує. Пішли на компроміс: краще нехай там буде дорога і збережуться дерева. Згідно з умовами мирової угоди, скверу повернуть юридичний статус, зроблять там капітальний ремонт”.

За словами Антона, активісти громадської ініціативи «Врятуй сквер Св. Юра» наразі відкликали судові позови у Львові. Забирати судові справи в Киє­ві з цього питання не поспішають. За словами Антона Савіді, активісти не мають стовідсоткової довіри до львівської влади.

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини