Передплата 2024 «Добра кухня»

Зима почнеться у неділю...

Не забудьте перевести стрілки годинників на годину назад!

У день виборів можна буде поспати на годину довше. У ніч із суботи на неділю (з 24 на 25 жовтня) не забудьте перевести стрілки годинників на одну годину назад. І дістати з антресолей теплі чоботи — носити їх, схоже, доведеться до кінця березня. Подейкують, зима цього року буде сувора і довга.

Старі люди кажуть: якщо рясно вродили волоські горіхи та ягоди, а сніг випав до 13 грудня, зима буде морозна й сніжна.

Снігом Україну засипало ще 12 жовтня. Якщо вірити народним прикметам, справжня зима повинна початися рівно через 40 днів від цієї дати, тобто 20 листопада.

Перший день грудня — мірило зими. Яким день видасться — така погода (за невеликими винятками) зберігатиметься впродовж наступних 3-4 місяців.

“Якщо листя швидко пожовтіло й опало — чекай, що зима настане швидко. А по лісах ще багато зелених дерев стоїть, - кажуть селяни. - Визначаємо, коли вдарять морози,... по ласиці. Якщо тваринка не перебралася у білу шубку, значить, буде ще тепло. Поміняла верхню одежину — діставай з комори сани. Наразі ласиця старого кожуха ще не скинула... Наші бабусі казали: якщо птахи рано відлетіли у вирій, то й зима буде рання. Цього року бузьки й справді швидко “накивали п’ятами” - відчули наближення холодів?”

Якщо комарі не дають спати пізньої осені — зима буде м’якою. А на цих набридливих комах скаржаться і селяни, і жителі міст: “Потепліло — от вони і прокинулися!”

Влітку багато хто прогнозував, що осінь буде теплою (вересень — той взагалі мав бути спекотним), тепло протримається мало не до грудня, після чого вдарять сильні морози, а сніг лежатиме до квітня. Як бачимо, перша половина прогнозу не справдилася. З огляду на запровадження нових тарифів на газ, є надія, що інша не справдиться також.

Наші предки протягом життя вели спостереження за природою, набуті знання — передавали нащадкам. Кожен господар знав, коли літо буде посушливим, осінь — дощовою, а зима — суворою, і, відповідно, готувався до цього. “Сьогодні більшість народних прикмет не “працює”, бо змінилися кліматичні умови”, - пояснюють у Гідрометцентрі України...

Схожі новини