Передплата 2024 «Добрий господар»

«У школі як звикли: якщо дитина старанна, її підтягують...»

Директорам шкіл, де медалісти не підтвердили своїх знань під час ЗНО, оголосили догану.

Десятьом директорам шкіл Львівщини оголосили догану: учні, які претендували на золоті та срібні медалі, не підтвердили своїх знань під час зовнішнього незалежного оцінювання. Департамент освіти Львівської облдержадміністрації завершив перевірку тих шкіл, де в учнів були великі розбіжності між річними оцінками та результатами ЗНО. (Про це повідомила начальник відділу загальної, середньої та дошкільної освіти департаменту освіти та науки ЛОДА Ірина Сислюк). Розглядається також доцільність перебування на посаді директора Підкамінської школи Бродівського району. У цій школі на медалі претендували одразу одинадцять учнів (загальна кількість випускників — 28). Семеро учнів своїх знань під час ЗНО не підтвердили...

Пані Сислюк не називає конкретних шкіл, але уточнює: догани отримали директори шкіл Самбірського, Бродівського, Радехівського районів та міста Дрогобича. “Напрошується висновок, що ці медалі купили”, — кажу чиновниці. “Це здогадки, а потрібні факти... Чому притягли до відповідальності саме директорів шкіл? Тому що директори недостатньо контролюють об’єктивність оцінювання навчальних досягнень учнів. Тому оцінки річні і оцінки ЗНО не збігаються”. Чиновниця каже, якщо дитина має річну оцінку 10 балів, а ЗНО пише на 6-7 балів, такі розбіжності є суттєвими. Плюс-мінус допустимий один бал.

“Чи потрібно і надалі відзначати кращих учнів медалями, чи ця практика не є пережитком радянських часів?”. “Медаль потрібна. Маємо змінити ставлення батьків і вчителів до оцінювання знань дітей, — веде далі Ірина Сислюк. — Якщо б ЗНО було з усіх предметів, то в нас взагалі медалістів в області було б один-два і все. Як правило, діти “гуманітарні” слабше знають математичний напрям дисциплін. Тоді батьки приходять до школи і скаржаться: “Дитина має з усіх предметів високі бали, а вчителька хімії ставить 8 балів”. Випрошують оцінку... У школі як звикли: якщо дитина старанна, добре вчиться, її підтягують. Це неправильно. Один вчитель підтягнув на бал, інший — на два. У підсумку ці підтягнення доходять до абсурду: до 4-5 балів”.

У відділі освіти Бродівської РДА кажуть, питання щодо звільнення директора Підкамінської школи розглядалося на “круглому столі” і на колегії. Директор на всі зауваження відповідав: “Будемо працювати!”. За словами завідувача сектору загальної, середньої та дошкільної освіти районного відділу освіти Руслани Гулої, у Підкамінській школі було 11 претендентів на медалі: дев’ятеро мали отримати “золото”, двоє — “срібло”. Однак семеро випускників своїх знань на ЗНО не підтвердили (відповідно, медалей не отримали). Лише двом учням дісталося “золото” та двом — “срібло”.

Директор Підкамінської школи Іван Смаль має 34 роки директорського стажу, у цій школі — 19-й рік. За його словами, всі медалісти, які не підтвердили знань з україн­ської мови, вступили до вузів (двоє — на платну форму навчання, решта — на бюджет). Зокрема, у Львівську політехніку, Тернопільський педагогічний і Львівський університет ім. І. Франка. “Це дуже сильний клас, — каже директор. — Діти заробили ці оцінки. Жодних маніпуляцій не було”. “Вчителі не підтягували випускникам оцінок? Можливо, медалі купили?” — питаю. “Боронь Боже... Можливо, на бал оцінки десь і були завищені... Будемо вивчати цю проблему”. “В управлінні освіти розглядають питання щодо вашого звільнення”. “Рішення не продумане. Їм подзвонили з міністерства, знайшли крайнього винного, — пояснює Іван Смаль. — Немає жодного документа, що директор школи відповідає за зовнішнє незалежне оцінювання. Тоді можна припустити, що я можу впливати на результати ЗНО”...

А тим часом...

На 100% підтвердили медалі учні навчальних закладів Залізничного району м. Львова, м. Нового Роздолу. На 90-99% — учні Львова, Борислава, Стрия, Червонограда та Жовківського, Кам’янка-Бузького, Миколаївського, Сокальського, Стрийського, Яворівського районів. На 80-89% — Дрогобича, Самбора, Трускавця, Буська та Городоцького, Дрогобицького, Золочівського, Перемишлянського, Пустомитівського, Сколівського, Старосамбірського, Турківського районів. На 70-79% — Жидачівського, Мостиського, Радехівського районів області.

Схожі новини