Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Петарда «спалила» обличчя та очі

13-річний хлопчик – у важкому стані

Готуючи вечерю, пані Ірина з Борислава зауважила, що на вулиці сутеніє, тож попросила наймолодшого сина — 13-річного Ярослава — загнати курей до хліва. Хлопчик довго не повертався. Раптом жінка почула вибух, від якого здригнувся будинок. Серце стиснулося від передчуття біди, аж раптом до хати забіг сусід з криком: “Твій Славко підірвався!”. Пані Ірина побігла на місце трагедії — до старої вентиляційної труби, біля якої полюбляли розважатися місцеві дітлахи. Там вона побачила страшну картину — її син та двоє однокласників лежали на землі з понівеченими обличчями.

Люди, які стали свідками пригоди, негайно викликали “швидку”. Хлопців відвезли до Бориславської центральної міської лікарні. Одному з друзів пощастило відбутися незначними травмами. Та Славкові Терляку, а особливо — його товаришу, 13-річному Андрію Дідику, не поталанило. Карета “швидкої” негайно повезла їх до обласного Центру травми ока на базі Львівської міської лікарні швидкої медичної допомоги.

Завідувач відділення Мар’ян Сарахман каже, що Славкові удача усміхнулася — у нього діагностували неважку травму ока та незначні опіки обличчя. А от з Андрійком трапилася справжня біда: у хлопчика на обличчі — важкий опік та рвані рани.

Також діагностували проникаюче поранення обох очей. Фактично на одному була діра, на другому — контузія. Дитину одночасно спіткали комбінована та механічна травми. Зараз Андрій на одне око не бачить взагалі. Чи повернеться зір — невідомо. Лікуючий лікар-офтальмолог Тетяна Ядонарська зазначила, що рогівки очей довелося зашивати. У Центрі хлопчику надали первинну допомогу, ввели знеболювальні та протизапальні препарати. На нього чекають численні операції з пересадки шкіри, тож юного пацієнта скерували до дитячого опікового відділення Львівської міської лікарні №8.

Мама Андрія, пані Марія, виховує сина сама — чоловіка не має. “Двоє старших дітей вже одружені, наймолодший Андрійчик — біля мене!” — ковтаючи сльози, каже жінка. Працює кухарем у місцевому кафе, тож не знає, як лікуватиме дитину — численні медикаменти та операції коштують дорого. Обличчя хлопчика вкриває чорна пляма, очей не видно. Їсти не може, оскільки губи також постраждали. На тумбочці стоїть йогурт: мама вмовляє сина скуштувати його, але він відмовляється. Найімовірніше, свята школяр проведе у лікарні. Доведеться лікуватися в опіковому відділенні, а потім знову повертатися у Центр травми ока...

На сусідньому ліжку лежить Славчик — біля нього також сидить мама, яка має ще трьох дітей. “У цю трубу хлопці та дівчата часто кидали каміння, але нічого страшного не траплялося, — розповідає хлопець. — А коли друзі кинули петарду, з неї вилетів стовп полум’я, який всіх нас обпік!”. Пані Ірина зазначає, що у Бориславі багато відкритих газових труб. Для дітлахів вони — немов медом намазані. У Міністерстві внутрішніх справ зазначають, що петарда спричинила загоряння суміші газу у вентиляційній трубі.

За словами Мар’яна Сарахмана, щороку під час зимових свят у відділення привозять пацієнтів, які постраждали від вибуху петард, феєрверків, корків від шампанського. Багатьом з них повернути зір неможливо. На обличчі залишаються рубці та шрами. “Біда у тому, що петарди вибухають раніше, ніж люди встигають про це подумати. Деколи — просто у руці!” — зауважує завідуючий.

У МВС нагадують, що необережне поводження з будь-якими піротехнічними виробами призводить до трагічних наслідків. Використовуючи феєрверки, петарди та салютні установки, слід дотримуватися інструкцій з експлуатації та бути уважним. Користуватися ними дітям без нагляду дорослих — заборонено! Не можна також застосовувати саморобні піротехнічні вироби.

P. S. Мама Андрійка Дідика — Марія Шемеляк — виховує сина сама, тож не знає, де брати гроші на дороге лікування скаліченої дитини. Якщо зголосяться добрі люди, які зможуть допомогти грошима або медикаментами, — жінка буде вдячна до кінця життя.

Телефон пані Марії:

(063) 907-94-64.

Фото автора