Передплата 2024 «Добра кухня»

Рай для клишоногих

Неподалік озера Синєвир працює єдиний в Україні та найбільший у Європі реабілітаційний центр для бурих ведмедів

Закарпатська область, Національний природний парк “Синєвир”

Реабілітаційний центр для людей — звичне явище, а от для ведмедів — справжня дивина. Бурих красенів рятують на території НПП “Синєвир”. Тут створено всі умови для того, щоб вони почувалися не гірше, ніж на волі.

Ведмедик ПОТАП вже адаптувався у реабілітаційному центрі, звик до своїх покровителів та зрозумів, що тут його ніхто не скривдить. Колишні господарі утримували тварину в жахливих умовах, нацьковували на нього псів. Ошийник одягли, ще коли Потап був ведмежам, тож у міру того, як клишоногий дорослішав, він вростав у шию... Зважаючи на це, тварина досі ставиться до людей упереджено, не підпускає чужаків до своєї клітки.

Його товариша Беню жорстокі господарі змушували танцювати на розпеченому вугіллі. Ще донедавна, почувши звук мобільного телефону, тварина починала відчайдушно стрибати.

У всіх підопічних реабілітаційного центру сумне минуле. Мета цього “ведмежого раю” — порятунок бурих клишоногих, які зазнавали жорстокого поводження або потерпіли від стихійного лиха. Тут також утримують конфіскованих тварин, тимчасово оселяють тих, кого затримали на кордоні через порушення природоохоронного законодавства. Більшість із них потрапили сюди завдяки журналістам та громадським організаціям, які захищають тварин.

Побудували центр у НПП “Синєвир” не випадково. За ландшафтними та кліматичними умовами ця територія відповідає природному середовищу існування бурих ведмедів. Заклад створили за сприяння міністра екології та природних ресурсів України Миколи Злочевського. На це міністерство виділило 2 млн. 46 тис. грн.

Територія ділянки лісу, де розташували вольєр, — 12 га. У верхній його частині спорудили шість кліток та дві секції для утримання тварин поодинці та групами. Тут є басейни та барлоги. Всю територію огородили електромережею.

Зараз тут живуть 10 ведмедів, 9 із них — вже дорослі. Найстаршій Ірі — 30 років. Наймолодшого ведмедика, Мишка, знайшов у лісі і приніс до центру місцевий хлопчик. Найімовірніше, малюка покинула мама. Поки що його утримують в окремому приміщенні.

Самці і самки мешкають окремо.

Щоб пришвидшити адаптацію клишоногих до нових умов, працівники центру спорудили ігрові конструкції. Аби тваринам легше було звикнути до нового дому, проводять спеціальні тренінги. Тварин тут лікують, проводять дезінфекцію, гельмінтоскопію, антибіотикотерапію, роблять щеплення проти сказу.

Раціон бурих пацієнтів складали, ретельно враховуючи всі необхідні поживні речовини, макро- та мікроелементи, білки для кожного ведмедя індивідуально. Годують клишоногих морквою, яблуками, кавунами, хлібом, рибою, м`ясом...

Фахівець відділу зв`язків з громадскістю НПП «Синєвир» Марія Шетеля зазначає, що популяція бурого ведмедя в Україні налічує близько 300 особин. Певну кількість тварин утримують у неволі, багатьох — в поганих умовах. Реабілітаційний центр сприятиме відтворенню їх природного приросту, а також допоможе у поглиблених дослідженнях найбільшого хижака України.

Клишоногі почуваються тут як риби у воді. Старожилка Іра настільки освоїлася, що охоче позує перед камерами у чудернацьких позах. Ведмеді настільки звикли до нового дому, що навіть не впадають у зимову сплячку.

Редакція «ВЗ» вдячна за допомогу у підготовці матеріалу громадській організації «Туристичний прес-клуб України» та туроператору «Ажіо-тур».

Схожі новини