Передплата 2024 ВЗ

Штанів від целюліту дружині краще не дарувати...

Вибираючи презент, будьте максимально тактовними

Розпочався “український рамадан”, якого всі з нетерпінням чекали не лише заради веселощів та теплих родинних зустрічей. З дитинства зимові свята асоціюються у нас з подарунками. Отримувати їх — надзвичайно приємно, але варто подбати про те, щоб наші презенти також приносили радість і не ставили близьких у незручне становище. Як правильно їх вибирати та підносити, з’ясовувала кореспондент “ВЗ”.

За СЛОВАМИ викладача етикету Ірини Квітко, членам своєї сім’ї дозволено дарувати абсолютно все, починаючи від квітів і до спідньої білизни. Бажано, щоб це була річ, якою б користувалася не вся родина, а тільки та людина, яка її отримала. Подруга розповіла, як її чоловік підніс подарунок їм зі свекрухою один на двох (молоде подружжя мешкало разом з батьками) — нову праску. Зраділи всі члени сім’ї, зате дружина довго не могла забути образи.

Юнакові не варто дарувати дівчині одяг або дорогі прикраси. До весілля краще презентувати коханій цукерки, книги, альбоми для фотографій, м’які іграшки або сувеніри.

Даруючи щось дитині, не забувайте про її вік. Варто орієнтуватися на бажання малечі або “повальні” зацікавлення дітей такого віку.

Вирушаючи в гості до друзів або родичів, купіть квіти для господині. Принесіть у подарунок коробку цукерок або пляшку вина. Якщо в домі є маленька дитина, візьміть для неї іграшку, солодощі або фрукти.

Існує особливий розряд подарунків — ділові. Їх презентують з метою налагод-ження дружніх стосунків. При першій зустрічі господарі дарують щось гостям. Якщо співпраця триває, подарунки роблять обидві сторони. Презенти не повинні бути дуже дорогими — у пригоді стануть авторучки, блокноти, калькулятори, декоративні композиції...

Окремий різновид — так званий корпоративний дарунок для співробітника підприємства або керівника. Жінці або шанованому чоловікові поважного віку можна піднести квіти. Якщо ж пан достатньо молодий та “все має”, подаруйте йому марочне вино, коньяк в оригінальній упаковці або колекційну зброю.

Якщо не матимете можливості вручити подарунок безпосередньо на свято, зробіть це заздалегідь, але в жодному разі не пізніше. Обов’язково перевірте, чи відсутні цінники та чеки. Не варто дарувати надто дорогі речі, адже цим ви поставите людину в незручне становище, зобов’яжете її та зробите залежною від себе. Ніколи не розповідайте, скільки зусиль та коштів довелося витратити, щоб спрезентувати “саме таку чудову річ”. Пам’ятайте, у коридорі дарують тільки квіти: сам подарунок слід вручати у кімнаті.

Якщо до вас завітали гості, складати всі презенти на одну купу та розглядати після того, як усі підуть, — вкрай нетактовно. Пакунок слід відкрити відразу та в будь-якому разі вдати радість. Навіть якщо це вже п’ята кулінарна книга або лак для волосся, яким ви ніколи не користуєтеся, варто пам’ятати, що людина хотіла зробити вам приємність. Згадую історію знайомої пари, коли наречений спрезентував коханій мобільний телефон, але не тієї фірми, якої вона хотіла. Сидячи в ресторані, дівчина, у всіх на очах, жбурнула подарунком об стіну...

Догодити близькій людині з презентом неважко, голов-не — уважно прислухатися до неї. Якщо подруга захоплюється астрологією та переконана, що їй потрібен камінь агат, знайдіть для неї маленьку агатову статуетку чи медальйончик. Мама останнім часом з азартом готує суші? Замість традиційних квітів чи халата спрезентуйте їй на Новий рік набір для цієї новомодної страви. Головне — ніколи не забувати про почуття такту. Коли мій знайомий спрезентував “половинці” штани від целюліту, вона ледь не подала на розлучення.

Гаманець не даруйте порожнім!

Годинник. Чомусь саме цю необхідну річ відносять до розряду “нещасливих” подарунків. Подейкують, що годинник не варто презентувати коханій людині, оскільки це призведе до розлуки. Отже, переконайтеся, що ваша “половинка” не забобонна, адже може прий-няти такий презент як натяк.

Ножі або виделки. Подейкують, отримавши такі подарунки, ви неодмінно посваритеся з дарувальником. Щоб запобігти конфлікту, “заплатіть” за них декілька копійок.

Гаманець або сумку ніколи не даруйте порожніми. Аби людина завжди мала гроші, покладіть туди кілька гривень.

Найпопулярніші у всі часи подарунки — парфуми, золоті прикраси, вази для квітів, книги та вазонки.

На подарунки також існує мода. Останнім часом спостерігаємо “бум” на різноманітні види флешок (наприклад, у вигляді кулончиків), планшети, електронні рамки для фотографій, МР3-плеєри, мобільні телефони.

До списку найбажаніших подарунків серед дітей потрапили “айподи”, “айпади”, комп’ютерні дис-ки з іграми та фільмами, ролики, скейти, великі м`які іграшки, ляльки, що розмовляють. Дорослі у “листах до Миколая” найчастіше просять “айфони”, зимовий одяг, дорогу косметику, риболовне приладдя.

Схожі новини