Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Коли організм втрачає захист від ракових клітин та інфекцій

У НСЗУ розповіли, як виявити множинну мієлому й безплатно полікувати це захворювання

Приблизно 70% хворих на мієлому потерпають від болю у кістках, зокрема в спині. Тож за появи цього симптому, особливо, коли людина старша за 60 років, не завадить проконсультуватися з лікарем. ФОТО Healthgrades
Приблизно 70% хворих на мієлому потерпають від болю у кістках, зокрема в спині. Тож за появи цього симптому, особливо, коли людина старша за 60 років, не завадить проконсультуватися з лікарем. ФОТО Healthgrades

Множинна мієлома — це злоякісне новоутворення, яке вражає плазматичні клітини в кістковому мозку. Це — білі кров’яні клітини, функцією яких є виробляти імуноглобуліни, що борються з раковими пухлинами й інфекціями. Коли плазматичні клітини стають злоякісними, починають продукувати патологічний імуноглобулін, при цьому здорові клітини крові та антитіла не синтезуються. Як результат, кістки руйнуються і розвивається кістковомозкова недостатність. Як зазначають у Національній службі здоров’я України, до цього захворювання схильні переважно люди похилого віку.

Як розпізнати хворобу

  • Пацієнт скаржиться на біль у кістках. Больові відчут­тя локалізуються переважно у спині, стегнах, плечах або ребрах.
  • Хворий стає вразливим до інфекцій.
  • З’являється патологічна кровоточивість.
  • Турбує втома, задишка та слабкість, що сигналізу­ють про анемію.
  • Людина погано почува­ється, втрачає апетит. Може виникати нудота.
  • Наслідком мієломи може стати компресія спин­ного мозку — через тиск, що створюється на хребет, мо­жуть ламатися хребці.
  • Хворий постійно хоче пити. Через це часто ходить у туалет. Свідомість сплута­на, пацієнт відчуває сонли­вість. Все це вказує на висо­кий рівень кальцію у крові.

Як діагностувати й лікувати

Встановити діагноз може тільки лікар. Тому за погір­шення стану здоров’я необ­хідно звернутися до сімей­ного лікаря. Той допоможе вчасно виявити захворюван­ня і скерує до вузького фа­хівця.

Мієлому зазвичай діа­гностують за результатами аналізів крові, біопсії кіст­кового мозку та візуаліза­ційних досліджень. У НСЗУ нагадують: всі необхідні по­слуги з діагностики й ліку­вання множинної мієломи покриває Програма медич­них гарантій. Отримати їх можна у медзакладі, що уклав договір з НСЗУ за па­кетом «Лікування й супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними за­хворюваннями у дорослих і дітей в амбулаторних й ста­ціонарних умовах». Це 66 лі­карень.

Пакет включає лабора­торні та інструментальні до­слідження, зокрема МРТ і КТ, а також лікування мето­дом еферентної терапії або із застосуванням афере­зу клітин крові, трансфузій­ну підтримку, інтенсивну те­рапію, кисневу підтримку й знеболення. Безплатно лю­дина може отримати ті ліки, які входять до Нацпереліку основних лікарських засобів, і препарати, які закуповує ДП «Медичні закупівлі» та цент-ралізовано постачає в лікар­ні. Це, зокрема, бортезоміб, талідомід й леналідомід.

Схожі новини