Передплата 2024 ВЗ

Брусниця сприяє захисту організму від дії токсинів

Уже багато років люди використовують червоні ягідки і листя брусниці для лікування різних захворювань і зміцнення імунітету. Ця рослина любить вологу, а тому росте в сирих місцях, наприклад, у хвойних лісах, рідше в листяних лісах та на торф’яних болотах

Брусниця. Фото pexels
Брусниця. Фото pexels

Про цілющі властивості брусниці знають усі травники. Раніше, коли не було створено штучних ліків, брусниця вважалася ягодою безсмертя, оскільки завдяки своїм корисним властивостям допомагала людям вилікуватися від багатьох недуг.

До складу брусниці входять декілька груп корисних речовин: вітамі­ни A, B, C, E; кальцій, марганець, магній; каротин; вуглеводи; корисні кислоти — лимонна, яблучна і саліцилова.

Завдяки великому вмісту кислот брусниця на смак кисло-солодка. Вона досить калорійна, в 100 г ягід міститься 45 ккал.

Брусниця містить цілу дюжину лікувальних і корисних властивос­тей. У листі брусниці є арбутин — це натуральний природний антисеп­тик, який забезпечує бактерицидну дію за зовнішнього застосування. Брусниця є антиоксидантом, а значить, сприяє захисту організму (на­приклад, серцево-судинної системи) від дії токсинів.

Властивості брусниці доповнюють таніни. Ці речовини володіють терпкою дією. Це дозволяє позбутися від проносу при вживанні брус­ниці всередину. А для зовнішнього застосування можна використовува­ти для полоскання, мазей і в складі свічок, які застосовують ректально.

Відомо, що солодке позитивно впливає на емоційний настрій люди­ни, а тому брусницю корисно їсти для профілактики психологічних роз­ладів і просто гарного настрою.

Корисні властивості соку брусниці проявляються при лікуванні аві­тамінозів. З допомогою соку зміцнюється і тонізується організм.

Сік з брусниці сприяє зниженню тиску, покращує роботу кишкового тракту при закрепах, знижує температуру тіла і активно виводить сечу з організму. Його приймають при грипі та загальній слабкості.

Брусничне варення добре допомагає при простудних захворюван­нях. Корисні властивості брусниці з медом можуть відчути на собі хворі на грип та ГРВІ. Також цей засіб допомагає позбутися головного болю.

Настої з брусничного листя володіють сечогінною дією. Їх викорис­товують для лікування захворювань нирок і печінки, подагри і ревматиз­му. Якщо з листя брусниці зробити відвар, то такий засіб можна засто­совувати для виведення каменів з нирок і жовчного міхура, лікування цукрового діабету.

Протипоказаннями до вживання засобів з брусниці є підвищена кис­лотність і виразки шлунка. Вона заборонена при внутрішніх кровотечах, поганому згортанні крові.

Схожі новини