Передплата 2024 «Добра кухня»

Синдром «святкового серця», або Пити чи не пити?

До уваги гіпертоніків: найбезпечніша кількість алкоголю — нуль

Найбезпечніша кількість алко­голю – нуль.
Найбезпечніша кількість алко­голю – нуль.

За даними ВООЗ, у Європі кожна десята людина потерпає від хвороб, пов’язаних із алкоголем, — а їх понад 200. В Україні на кожні 100 тисяч населення майже 14 людей помирає від надмірного вживання алкоголю. Майже у 20% дорослого населення України виявляють підвищення артеріального тиску, в осіб похилого віку поширеність АГ становить 30−40%. Підвищення АТ є основним фактором ризику захворюваності та смертності від інсульту, ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності та хронічної ниркової недостатності. Гіпертоніки — не виняток. Тож пити чи не пити? І якщо пити, то чого і скільки, щоб не нашкодити власному здоров’ю?

— З одного боку, здається, це два полюси: підвищений артеріальний тиск (серцево-судинні захворюван­ня) і алкоголь ніяк не стикуються між собою, — відповідає кардіолог Олена Чорній. — З іншого — остан­нім часом багато говорять про те, що люди, що вживають алкоголь у помірних дозах, особливо червоне вино, захищають себе від атеро­склерозу та низки інших проблем. І якоюсь мірою це так, бо у шкірці червоних сортів винограду і у ви­ноградних кісточках міститься рес­вератрол — натуральний антиокси­дант, який перешкоджає розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань, затримує вікові зміни мозку та опорно-рухового апара­ту. Все залежить від дози алкого­лю, якості напою, індивідуальних особливостей пацієнта. Нарешті, питання впирається в те, що ми лі­куємо і від чого намагаємося вбе­регтися.

Алкоголь у невеликих дозах (вони вже давно встановлені: келих червоного або 50 мл міцного алко­голю в день, не більше) сприяє ви­робленню так званого хорошого холестерину — hdl-холестерину ви­сокої щільності. Від атеросклерозу малі дози алкоголю можуть уберег­ти, але за підвищення дози виникає протилежний ефект — печінка пере­стає справлятися з перероблянням холестерину, оскільки завантажена іншими речовинами, і від надлишку алкоголю виникає, образно кажучи, перегрівання печінки, що викликає стеатоз (відкладення жиру в печін­ці). Підвищується рівень жирових кислот в організмі, тонус перифе­ричних судин і рівень серцебиття. Спрацьовує ефект, який сприяє під­вищенню тиску внаслідок усклад­нення, — розвиток атеросклерозу.

В окремих випадках гіпертоніч­на хвороба в принципі не допускає вживання пацієнтом будь-яких алко­гольних напоїв. Навіть разовий при­йом алкоголю підвищує кров’яний тиск і може викликати безповорот­ні зміни в роботі серцево-судинної системи. Під час циркуляції алкого­лю в крові серце працює непродук­тивно: підвищується пульс, гірше доставляється кисень до тканин, збільшується здатність згущення крові, зростає ризик інфаркту сер­ця. Алкоголь може спричиняти так званий синдром «святкового сер­ця»: порушується серцевий ритм, болить у грудях, утруднюється ди­хання та паморочиться в голові.

Найбезпечніша кількість алко­голю — нуль.

Схожі новини