Передплата 2024 «Добрий господар»

Помідори активують мозкову діяльність та покращують пам’ять

Плоди томатів— справжня знахідка для людей з надмірною вагою

Помідор — один із найпопулярніших продуктів у нашому раціоні. Як приємно приготувати ароматний салат з помідорів. Ця страва, напевно, одна з найулюбленіших у цей період. Наскільки ж важливо усвідомлювати, яку користь приносять ці червоні плоди нашому організму.

Плоди томатів — справжня знахідка для людей з надмірною вагою. Помідори не тільки поповнюють потребу організму у вітамінах, а й застосовуються з лікувальною метою.

Хімічний склад

Помідори є цінним харчовим продуктом, оскільки містять легкозасвоювані вуглево­ди, пектинові речовини, багаті вітамінами. Вони також містять калій, магній, залізо, цинк, кальцій, фосфор, велику кількість органічних кислот, необхідних нашому ор­ганізму для нормальної роботи. У томатах досить багато вітамінів В1, В2, В3, В6, В9, Е, але найбільше в них вітаміну С. 100 грамів стиглих помідорів на чверть покривають потребу у ньому дорослої людини.

Томати не тільки сприятливо впливають на організм, а й на наш настрій. У них є ор­ганічна речовина тирамін, яка в організмі перетворюється в серотонін. Завдяки цьо­му вони піднімають настрій і допомагають боротися зі стресовими станами.

Корисні та лікувальні властивості

Вживаючи томати регулярно, можна зміцнити імунну систему, поліпшити робо­ту серця, налагодити травлення, знизити кількість холестерину у крові. Але не тільки в цьому полягають корисні властивості по­мідорів.

Насамперед варто зазначити, що помі­дори належать до червоних овочів, які ма­ють позитивний вплив на склад крові. Вони не тільки поповнюють кров усіма корисни­ми речовинами, а й борються з утворенням тромбів.

Безсумнівна користь помідорів у випад­ках захворювань серцево-судинної систе­ми, адже ці плоди покращують кровообіг і перешкоджають розвитку атеросклерозу, нормалізують серцевий ритм і знижують підвищений артеріальний тиск.

Томатний сік і свіжі помідори радять вживати за погіршення пам’яті, загально­го занепаду сил, гіпертонії, анемії, астенії і гастритів. Обмінні процеси під впливом томатів швидко нормалізуються, також ак­тивується мозкова діяльність, налагоджу­ється робота печінки і статевих органів. У похилому віці потрібно їсти помідори, щоб зберегти зір.

Корисні помідори за хвороб шлунко­во-кишкового тракту, особливо гастриту зі зниженою секреторною функцією і ато­нії кишечнику, оскільки вони стимулюють секрецію і перистальтику. У випадках ви­разкової хвороби краще вживати їх в об­межених кількостях і поза загостренням, переважно в тушкованому вигляді (з дода­ванням вершкового масла або рослинної олії) і у вигляді соку (тоді можлива шкода помідорів мінімальна).

До інших корисних властивостей тома­тів відносять здатність покращувати апе­тит, поліпшувати адаптацію тіла до низьких температур повітря, вони мають антибак­теріальну, сечогінну, протицинготну, проти­запальну і проносну властивості.

Крім того, лікопен — пігмент, що надає томатам червоного кольору, знижує ризик виникнення серцево-судинних захворю­вань, простатиту, деяких видів раку. Най­краще лікопен засвоюється з термічно оброблених продуктів, однак і свіжими то­матами не варто нехтувати.

Дуже помітна користь помідорів для курців. Регулярне їх вживання допомагає організму у процесі розщеплення нікотино­вих смол і токсинів, а також виводить їх із легенів. Також вони допоможуть зубам по­збутися тютюнового нальоту і нормалізува­ти смакові якості.

Як уже зазначалося, помідори містять велику кількість антиоксиданту лікопену, а, як відомо, за умови регулярного його вжи­вання зменшується ймовірність виникнен­ня раку простати у чоловіків. Також вживан­ня помідорів позитивно впливає на роботу чоловічих статевих залоз, тому в моменти інтимної близькості чоловіки будуть почу­ватися на висоті.

Якщо ви страждаєте від вугрової висип­ки, шкіра лущиться або часто запалюється, значить, настав час звернутися по допо­могу до соковитого «лікаря». Можливо, вам потрібно поповнити запас вітаміну В2, що відповідає за регенерацію клітин шкіри. Вітаміни Е та А, що входять до його складу, допоможуть вашій шкірі. Вона стане рів­ною, гладкою та еластичною. Помідори чу­дово виводять токсини з клітин епідермісу, надають м’яку антисептичну і протизапаль­ну дії.

Протипоказання

Помідори потрібно виключити зі свого раціону людям, що мають харчову алер­гію. Також варто обмежити вживання цього продукту тим, хто хворіє на артрит, пода­гру, жовчнокам’яну і сечокам’яну хвороби. Вони можуть спровокувати ріст каменів і їх вихід з жовчного міхура.

Галина Вербицька.

Схожі новини