Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лікувальний суп – правильно зварений

Холодної пори року ніщо не зігріє та не підживить енергією краще, ніж тарілочка ароматного борщу чи бульйону

А якщо правильно готувати та вживати цю страву, можна навіть вилікувати деякі недуги. Необхідно тільки пам’ятати, що їсти суп треба лише теплим, гаряче обволікає слизову оболонку стравоходу і шлунка.

Курячий бульйон полегшує пе­ребіг застуди – він містить компо­ненти, що мають протизапальну дію, а також поліпшує стан судин і сер­ця. Крім того, бульйон містить амінокис­лоту таурин, що покращує настрій.

Рибний – багатий на мікроелементи і легко засвоюється.

Овочеві супи багаті на вітаміни, лег­ко засвоюються і допомагають схудну­ти, не голодуючи.

Супи-пюре рекомендують при го­стрих панкреатитах. Вони заспокоюють слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Але довго харчуватися перетер­тою їжею не можна.

Борщ – страва з багатьох овочів, а отже, у ньому багато клітковини, яка сприяє травленню, перистальтиці киш­ківника, запобігає закрепам.

– Якщо варите суп на м’ясному буль­йоні, під час його приготування першу воду необхідно злити. Рекомендують розрізати м’ясо на шматочки вагою приблизно по 100 грамів, залити хо­лодною водою, довести до кипіння і варити 5 хвилин, а потім поміняти воду.

Чим жирніший бульйон, тим гірше для печінки та судин, тож у процесі при­готування жир, що спливає на поверх­ню, треба збирати.

  • Вітамін С руйнується менше, якщо овочі закладати в окріп.
  • Супи не треба варити занадто дов­го, бо вони втрачають харчову цінність (вітаміни та інше), погіршується смак, зовнішній вигляд і аромат.
  • Рибні супи треба солити на почат­ку приготування, овочеві і м’ясні – тіль­ки після готовності овочів.
  • Аби суп був по-справжньому ці­лющим, до нього не потрібно додава­ти смажену цибулю, краще вкинути її у каструлю сирою. А ось моркву потрібно пасерувати на олії – тоді краще засво­їться, розчинившись у жирі, каротин.
  • Готуючи перші страви, не викорис­товуйте готові приправи з пакетика, адже у них є консерванти, стабілізато­ри, підсилювачі смаку (зокрема, глу­тамат натрію). Смачним та ароматним суп зроблять лавровий лист, духмяний перець, корінь петрушки, зелень.
  • Варити суп треба тільки на один раз. Розігрітий через добу, він втрачає прак­тично усі вітаміни та поживні речовини.

Читайте також: Вічнозелена хвоя зміцнить імунітет

Схожі новини