Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Квадратні метри подорожчали у гривнях – і подешевшали у доларах

Ринок нерухомості «розігріли», зокрема, переселенці з Донбасу.

Будівельний бум, який стартував у Львові два роки тому, триває досі. Учасники ринку пояснюють зростання темпів будівництва приходом в місто нових забудовників, які будують так зване дешеве житло - за ціною близько 10 тис. грн. за квадратний метр. Місцеві компанії, які працюють у місті давніше, стверджують, що це житло не завжди якісне.

Своєю чергою, представники «нових» забудовників стверд­жують, що ще у 2010-2012 роках у Львові понад 80% ринку будівництва контролювали 5-6 великих компаній. «Будівельним ґрандам, які добре знають один одного, було легко домовитись між собою. І вони вирішували, наприклад, продавати по 700 доларів за квадратний метр», - заявив представник однієї з компаній. За його словами, ніхто не брався зводити будинок за менш ніж 100% прибутку. Як наслідок, створили штучний дефіцит житла. У 2011 році у Львові в експлуа­тацію було введено приблизно 200 тис. кв. метрів житла. А відчутний ріст почався лише з 2013 року.

Згідно із даними «нових» забудовників, собівартість будівництва у Львові в середньому зараз 8-9 тис. грн., тому ціна житла у 10 тис. грн. за квадратний метр адекватна. Водночас «старі» львівські забудовники продають житло по 16-20 тис. грн./кв. м і стверджують, що працюють практично з нульовою рентабельністю. «Ми зараз продаємо те, що побудували раніше, по 18 тис. грн., - розповів один із забудовників. - Але уявіть, що будинок будуємо зараз, і під час будівництва дорожчає цемент, інші будматеріали, електроенергія. А перш ніж будинок буде збудований, мине два роки. Гроші зараз кош­тують 30% річних. Тому 100% рентабельності - це дуже поверхнева оцінка».

Ціни в гривнях, звичайно, зросли. Але для тих, хто зберігав гроші у валюті, ціни впали. Адже зараз цілком реально придбати жито за $400 за кв. м, а до обвалу гривні в 2014 році метр коштував як мінімум тисячу доларів.

Ріелтор Василь Дворецький стверджує, що знецінення націо­нальної валюти і стало одним із факторів будівельного буму. «Житло в доларах подешевшало, і люди кинулися його купувати. Піковим був лютий 2015 року, коли долар можна було продати майже за 40 гривень. Кілька моїх клієнтів так і зробили, і купили квартири в новобудовах за 5-7 тисяч доларів», - розповів ріелтор. З того часу житло подорожчало в гривнях, а в доларах суттєво подешевшало. Але все одно житло купувати вигідно, якщо ви тримали заощадження у валюті.

За словами ріелтора, торік ринок нерухомості у Львові також “розігріли” переселенці з Донбасу. Вони переважно цікавилися купівлею елітного житла. Бідніші ж жителі сходу здебільшого орендують квартири, на купівлю їм не вистачає грошей. Переселенці з Криму теж не так активно купували житло у Львові, більше орендують.

Львівські ріелтори, з якими вдалося поспілкуватися, не підтверд­жують інформації, що місцеві росіяни продають квартири у Львові та виїжджають у Росію. «Звичайно, є у нас клієнти російськомовні, але ніхто з них не казав, що їде в Росію. Зазвичай просили підшукати їм житло меншої площі у тому ж районі», - розповіла ріелтор Зоряна.

На вторинному ринку операцій купівлі-продажу останнім часом відбуваються все менше, і ціни знижуються. Згідно з даними «Ліги експертів України», у січні на вторинному ринку нерухомості Львова ціна житла (еліт-, бізнес-, економ-класу) знизилася порівняно із грудневим показником на 2% (або на 23 долари) і становить 1 124 долари/кв. м. Ціни на житло знизилися у всіх районах міста. Найдорожче коштувало житло у Галицькому районі. Вартість одного кв. метра у грудні там становила 1 241 дол., у січні - $1 230. Найдешевшими квадратні метри були на Сихові (1089 дол. у грудні). У січні сихівське житло подешевшало на 3,1% - до $1 055 за кв. метр. Така ж тенденція — із соціальним житлом на вторинному ринку нерухомості у січні. Його вартість знизилася на 1,37%, або на 14 доларів - до 1 005 доларів/кв. м.

Ріелтори стверджують, що реа­льні ціни на житло на вторинному ринку міста ще нижчі. Зокрема, пан Дворецький стверджує, що навіть популярні однокімнатні квартири зараз продаються значно дешевше, ніж $1 тис. за метр квадратний. «Якщо людина хоче продати житло, то вона має бути готова спустити ціну. Інакше вона його не продасть», - запевнив він. Найбільш популярні зараз квартири по 600-700 тис. грн., тобто в межах $25 тис.

Щодо оренди житла, то на цей ринок найбільше вплинув приїзд переселенців з Донбасу. Більшість з них орендує житло. Ціни в гривнях на оренду минулого року виросли орієнтовно на 10-20%. Якщо рахувати у доларах, то за 2 роки ціни на оренду житла у Львові знизилися більш ніж удвічі. Ціна оренди залежить не тільки від району, площі, поверху, наявності меблів і стану житла, а й від типу забудови — австрійська, польська, радянська чи українська.

Зараз за квартиру площею 12 кв. м із кухнею 5 кв. м на вул. Жовківській (недалеко від центру) просять 1,8 тис. грн., що становить лише 60 доларів США на місяць (без комунальних послуг). Колись про таку ціну у валюті годі було й мріяти. Але два роки тому це було 225 доларів, і винайняти за них можна було значно кращу квартиру. А, наприклад, за оренду квартири площею 100 кв. м у новобудові на вул. Плуговій просять 18 тис. грн. За чотирикімнатну на вул. Котляревського просять $1 тис. за місяць. І це не межа, час від часу на ринку з’являються квартири і по $2 тис. У радянській же забудові однокімнатну реально орендувати за 3-4 тис. грн., а двокімнатну - за 3,5-5 тис. грн.

Довідка «ВЗ»

У 2015 році у Львові (включаючи Винники, Брюховичі та Рудно) здано в експлуатацію житлові будинки загальною площею 571,8 тис. м кв., що на 35,1% більше, ніж попереднього року. Як повідомили в Головному управлінні статистики у Львівській області, на Львів припадає майже половина житла, введеного в експлуатацію в області. У розрахунку на 1000 жителів обласного центру було збудовано 761,5 м кв. загальної площі житла. Загалом упродовж 2015 року у Львові прийнято в експлуатацію 433 нові житлові будинки на 7059 квартир. Середня загальна площа однієї новозбудованої квартири становила 72,5 м кв.

Схожі новини