Передплата 2024 ВЗ

«Заощадження варто зберігати у доларах і гривнях»

Гривневі депозити – найприбутковіші. А євро, каже експерт, і надалі слабшатиме щодо долара

На початку року українська гривня встановила рекорди — за темпами падіння. З січня по березень наша валюта знецінилась стосовно долара на 48,7%. Тобто лише за три місяці цього року усі, хто отримує доходи у гривні, збідніли в півтора раза. Якщо торік гривня змагалась за звання найслабшої валюти з рублем, то цього року російські гроші виглядають більш-менш стабільними. За перший квартал російський рубль втратив у ціні лише 3,9%.

—До знецінення гривні призвели відразу кілька чинників, — каже керівник інформаційного центру ForexClub Україна Микола Івченко. — У першому кварталі девальвував євро, валюти скандинавських країн, а це наші торгові партнери. Звичайно, тиснуть на курс і внутрішні проблеми — скорочення експорту, падіння ВВП, дефолтні ризики. Не варто забувати і про геополітичну ситуацію. Події на сході відлякують інвесторів. Причому не лише тих інвесторів, які потенційно могли б вкласти кош­ти у певні проекти, а й спекулятивних інвесторів. Тобто тих, які скуповують облігації внутрішньої державної позики та інші цінні папери.

— Яким чином РФ вдалось втримати курс руб­ля порівняно стабільним? Адже у них також є економічні проблеми, відтік капіталу, зреш­тою, санкції...

— Якщо порівнювати дії Центробанку РФ та НБУ, то вони, певною мірою, схожі. Їхній Центробанк, як і наш НБУ, намагається втримати курс певними адміністративними обмеженнями. Однак на руку РФ зіграло деяке підвищення цін на нафту, яке сприяло зростанню надходження валюти в Російську Федерацію. В Україні такого джерела поповнен­ня валютних запасів не було.

— Порівняне затишшя на валютному ринку, яке маємо впродовж кількох тижнів, протримається? Чи варто готуватись до чергових різких стрибків долара?

— Долар надалі зміцнюватиметься на міжнародних ринках, у тому числі до євро. Це чинник, на який ми ніяк не можемо вплинути. Стабільності нам вдалось досягти в тому числі і завдяки траншу МВФ, переговорам щодо реструктуризації зовнішнього боргу. Нестабільність йде з Донбасу. Якщо там вдасться зберегти “статус кво”, то й курс гривні буде стабільним — коливання курсу до кінця року будуть у межах 10-15% від нинішніх значень. Важливо також зберегти стабільність і у банківській сфері, аби люди не знімали гроші з рахунків і панічно не переводили у валюту.

— Що робити людям зі своїми заощадженнями у цих умовах? Залишати на гривневих?депозитах, оскільки за ними пропонують високі відсотки, які покриють 10-15% знецінення. Чи все ж переводити у долари та євро?

— Євро зараз виглядає не надто привабливо, адже за перший квартал європейська валюта подешевшала щодо долара на понад 12%. Тому долар, як інструмент для збереження коштів, зараз виглядає привабливіше. Я б рекомендував розподілити заощадження між доларом та гривнею у довільній пропорції. Повністю відмовлятись від гривневих депозитів не варто, оскільки вони більш прибуткові.