Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Світоч» – невід’ємна частина солодких мрій

Безпека і якість продуктів – головна філософія створення солодких смаколиків фабрики «Світоч»

З нагоди Всесвітнього дня здоров’я компанія Nestle відчинила двері львівської фабрики «Світоч», щоб показати журналістам, що в основі роботи компанії — якість і безпека продуктів харчування. Журналісти побували в цехах, де виготовляють шоколадні плитки, цукерки, вафлі. Висновок — процес виготовлення солодких смаколиків проходить за європейськими стандартами.

Зокрема, журналістів приємно вразили виробничі лінії, на яких виготовляють цукерки «Зоряне сяйво». На обладнанні є спеціальні металодетектори, які перевіряють, чи немає у цукерках металевих «сюрпризів». Кожні дві години металодетектор перевіряють на справність. Через нього пропускають спеціальну металеву кульку, яка виконує роль так званого лакмусового папірця. Ми побачили, що металодетектор працює, як «швейцарський годинник». Сторонній предмет автоматично викинуло з лінії у смітник... Так працівники «Світоча» довели, що наявність ртуті у цукерках нереальна (нагадаємо, деякі ЗМІ повідомили споживачам цукерок «Зоряне сяйво» прикру новину — у смаколиках начебто знайшли ртуть. — Авт.). Цю речовину не використовують у виробництві, а процес виготовлення цукерок ретельно контролюють на усіх етапах виготовлення.

«Потрапляння цієї речовини у масу неможливе, ртуть не може зберігатися в цукерці у вигляді кульки, — наголосив директор з корпоративних питань Nestle в Україні та Молдові Геннадій Радченко. — Нам нічого не відомо про цей випадок, окрім повідомлень у деяких ЗМІ. До нас жодних скарг не надходило ні від споживачів, ні від організацій, зокрема від санстанції. Вважаємо цей випадок просто неможливим. Згідно з правилами Nestle, на фабриці «Світоч» немає жодного приладу з наявністю ртуті. Навіть ртутного термометра немає. Ми самі провели перевірку: оглянули виробництва і дійшли висновку. Виключено, що технічно тут десь могла з’явитися ртуть».

У компанії Nestle не виключають, що це могла бути провокація. Адже «Зоряне сяйво» — найпопулярніший продукт фабрики «Світоч». 13 мільярдів штук цих цукерок виготовляють на рік. За всю історію їх існування скарг не надходило.

«Як світовий лідер з виробництва продуктів харчування, ми відповідаємо за безпеку продуктів, які виготовляємо, а отже, за безпеку та здоров’я наших споживачів, — підкреслив Геннадій Радченко. — Ми постійно удосконалюємо харчову безпеку. Наш бізнес та всі наші дії спрямовані на це. Про це свідчать мільйони тестів, які проводить компанія у світі. Виробники повинні знати, як зробити так, щоб їжу на столі було безпечно споживати».

Система управління якістю Nestle включає вимоги з безпечності харчових продуктів та їх харчового регулювання. Вона також визначає політику якості, якої щодня кожен працівник дотримується на своєму робочому місці.

Директор львівської компанії «Світоч» Джонатан Перрі додав, що у 2014 році компанія отримала 49 скарг від споживачів. Але скарги не стосувалися якості цукерок. Були певні претензії до смаку кави. Та, як стверджує Джонатан Перрі, це пов’язано з неправильним приготуванням кави. Наприклад, якщо влити забагато води, ніж написано в інструкції, напій буде несмачним.

«На посаді керівника фабрики «Світоч» є дві дуже важливі речі в роботі — безпека продуктів харчування і безпека людей, — наголосив Джонатан Перрі. — На фабриці працює понад тисяча працівників. Я повинен бути впевненим, що вони працюють у безпечних умовах з ранку до вечора. «Світоч» — одна з найстаріших кондитерських фабрик України. Ми — невід’ємна частина Львова. Виготовляємо велику кількість продукції: від великого асортименту шоколадних плиток до вагових цукерок. Ми є лідерами у виробництві вафель «Артек». Чотири роки тому почали виготовляти розчинну каву».

Схожі новини