Передплата 2024 «Добрий господар»

Один раз підклав дров — і цілу добу грієшся!

Люди так активно встановлюють котли на тверде паливо, що постачальники ледь встигають поповнювати склади

Власники особняків мають шанс замінити газовий котел на будь-який інший, скориставшись урядовою програмою енергозбереження. Попри те, що прем’єр обіцяв компенсацію на придбання котлів ще на початку літа, щойно зросли тарифи на газ для населення, механізм для отримання кредиту та компенсації маємо тільки зараз. Що ж, поки надворі нема морозів, ще є можливість замінити систему опалення. Звичайно, якщо маєте на це гроші. Адже сам котел для будинку площею до 150 квадратних метрів може коштувати від чотирьох і до 60 тисяч гривень — залежно від характеристик. А уряд компенсує лише 20% від вартості, і то програмою можна скористатись лише у тому випадку, якщо сума кредиту не перевищує 30 тисяч гривень.

Реалізацією урядової програми займається Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження разом з Ощадбанком. Як повідомили “ВЗ” у прес-службі Ощадбанку, суть програми в тому, що люди можуть отримати кредит на придбання котла на будь-яке паливо, окрім газу, а Держагентство компенсує частину тіла кредиту. Кредит надають на термін до 36 місяців під 25% річних. При цьому позичальник обов’язково має сплатити початковий внесок — 10% від вартості котла.

Механізм отримання кредиту та компенсації такий:

1. Людина обирає товар у магазині, отримує там рахунок-фактуру та приносить його до банку разом із пакетом документів (паспорт, ідентифікаційний код тощо).

2. Якщо банк приймає рішення про видачу кредиту, тоді позичальник сплачує продавцю обов’язковий початковий внесок у розмірі від 10% від вартості котла та надає до банку документи, які це підтверджують.

3. Банк укладає кредитний договір з позичальником та перераховує кредитні кошти на рахунок продавця. Позичальник надає до банку документ, що підтверджує отримання котла від продавця.

4. Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України перераховує банку кошти для відшкодування позичальнику до 20% тіла кредиту. Але сума компенсації не може бути більшою за 5 тисяч грн. Ці кошти перераховуються на рахунки позичальників, відкриті в Ощадбанку.

Утім, урядова програма енергоефективності — не перша та не єдина в Україні. На Львівщині є своя програма енергоефектиності і діє вона ще з 2006 року. Відповідно до неї, якщо людина бере кредит на утеплення будинку чи заміну систем опалення, то частину відсотків за цим кредитом компенсують з обласного бюджету.

За словами начальника управління промислової політики, капіталовкладень та енерго-збереження ЛОДА Василя Лозинського, суть програми в тому, що людина звертається до фінансових партнерів ЛОДА (це кілька комерційних банків та кредитних спілок), аби отримати кредит на енергоощадність. Це не обов’язково мусить бути заміна котла — кредит можна брати за заміну вікон і дверей, утеплення фасадів тощо.

“Коли банк чи кредитна спілка, які співпрацюють з нами за програмою енергоефективності, видають такий кредит, дані заносяться у реєстр і передаються нам автоматично. Тобто самому позичальнику приходити до нас не потрібно. Відсотки ми компенсуємо автоматично відповідно до даних, які нам надав банк чи кредитна спілка. Якщо йдеться про заміну вікон чи утеплення фасадів, то ми компенсуємо 15%, а якщо кредит йде на встановлення котла на тверде паливо чи сонячний колектор, тоді компенсуємо 20%”, — каже Василь Лозинський. За словами чиновника, з 2006 року уже 11 тисяч жителів області скористались цією програмою.

Однак величезна кількість власників приватних будинків цього року почали замінювати газові котли на твердопаливні, не чекаючи допомоги від уряду.

“Поки що до нас ще ніхто не звертався з бажанням придбати котел через кредит “Ощадбанку”. Але попит цього року зріс суттєво. Буває, клієнт приходить, хоче купити певну модель котла, а ні в кого на складах вже немає. Треба чекати, поки привезуть, — каже директор компанії “ЕкономТепло” Назар Вишинський. — Щодо цін, то вони дуже різні. На будинок з однаковою площею можна підібрати котел і за чотири тисячі гривень, і за шістдесят. Котел з оптимальними характеристиками коштує від 12 тисяч гривень. Дешевий котел на одному завантаженні палива працюватиме 3-6 годин, і то лише в тому випадку, якщо його правильно підключили. Котли тривалого згоряння дорожчі, але на одному завантаженні палива можуть працювати 12-24 години, або й довше”. У характеристиках деяких імпортних (дорогущих) котлів пише, що вони можуть на одному завантаженні вугілля працювати понад 100 годин! Тобто один раз підкинув вугілля — і чотири дні грієшся.

Як правило, більшість котлів на тверде паливо можуть одночасно працювати на кількох видах палива — вугіллі, соломі, дровах, тирсі, брикетах. За словами Назара Вишинського, у нашому регіоні достатньо виробників різного твердого палива. Хіба що солом’яними брикетами у нас торгують рідко. А так перебоїв з дровами чи вугіллям не буде. Та й опалювати помешкання альтернативним паливом дешевше, ніж газом. Придбання котла окупиться за 2-4 роки.

Зрозуміло, котли українського виробництва дешевші за імпортні. Вітчизняних виробників котлів на тверде паливо чимало: “Рівнетерм”, Барський машзавод (Вінницька область), “Маяк” (Харківська область), Красилівський агрегатний (Хмельницька область) та ін.

Схожі новини