Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Усі проблеми Кіпру через... газ

Причини Кіпрської кризи насамперед у політиці, а не в економіці. “Те, що відбувається зараз на Кіпрі, – пов’язане з розвідкою газу, – заявив регіональний менеджер кіпрської компанії Leptos Estates Андреас Сантіс під час конференції “Україна – Кіпр: інвестиційні рішення” у Львові.

«Коли минулого року стало відомо, що на Кіпрі знайшли газ, ми усі дуже раділи. Запаси газу оцінили майже у 630 мільярдів євро. Але тоді ніхто навіть і подумати не міг, що це обернеться для нас такою проблемою, — каже

Андреас Сантіс. — Нам пообіцяли 10 мільярдів євро допомоги в обмін на 9,9% податку з депозитів. Але за той час, коли банк Кіпру не працював, європейська економіка втратила 8,2 мільярда євро. Три місяці тому Німеччина почала скаржитись, що на Кіпрі відмивають гроші. Але у світовому рейтингу відмивання грошей Кіпр на 110-й позиції, Німеччина — на 62-й, а Лондон — на 50-й. Усе це, що зараз бачимо, — нечесна гра між північною та південною частиною Євросоюзу”.

Попри кризу на Кіпрі, і Андреас Сантіс, і Надзвичайний та Пов­новажний посол Республіки Кіпр в Україні Евагорас Вріонідес споді­ваються, що українці і надалі інвестуватимуть у нерухомість на острові, вестимуть бізнес та навіть їздитимуть на навчання. Адже, у будь-якому разі, тамтешні умови кращі за українські. Зокрема, на придбання нерухомості іноземець може взяти позику під 9% річних на 9 років. В Україні такого дешевого кредиту на придбання житла годі знайти. “Придбавши нерухомість на 300 тисяч євро, особа отримує право на проживання на Кіпрі за умови, що вона там не працює. Коли Кіпр увійде до Шенгенської зони, ця особа зможе вільно подорожувати по всій Європі”, — каже Андреас Сантіс.

Поки що для поїздки на Кіпр україн­цям достатньо лише електронної візи. “Електронну візу ми запровадили півроку тому. Аби отримати візу, тепер не треба їхати у посольство. Достатньо зайти на сторінку посольства в Інтернеті, заповнити заявку (анкета дуже проста, лише сторінка) та надіслати її. Відповідь може бути уже за годину, максимум за день. На свою електронну адресу ви отримаєте так звану “провізу” — видруковуєте її, і все. Можете їхати з нею в аеропорт, — каже Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Кіпр в Україні Евагорас Вріонідес. — Пряме авіасполучення між Львовом та Кіпром буде з травня. Це лише 2,5 години польоту”. За словами посла, Кіпр цікавий для українців як у плані туризму (відпочинкового, паломницького, оздоровчого), так і в бізнесовому плані. Зокрема, на острові активно розвивається ІТ-індустрія, тож тамтешні компанії зацікавлені у налагодженні контактів з українськими.

Схожі новини